Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lokomotivy v Poříčanech a sražená osoba vlakem v pražských Strašnicích

Jednotka HZS SŽDC Praha zasahovala dne 9. 4. 2013 u dvou případů současně. Nejprve vyjela v 11.28 hod. k nahlášenému požáru lokomotivy do železniční stanice Poříčany, několik minut poté pak do pražských Strašnic, kde došlo na zástavce ke sražení osoby projíždějícím vlakem.

K hořící lokomotivě vyjelo družstvo s CAS 20 Scania a přes operační středisko byla vyslána i jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Český Brod, jako posilová vyjela i JSDH Poříčany.

Po příjezdu hasičů na místo případu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o zakouřenou lokomotivu, kde hoří ve strojovně. Jakmile se podařilo lokalizovat ohnisko, plameny byly likvidovány pomocí sněhových hasících přístrojů. Z důvodu špatného přístupu musel být odstraněn venkovní kryt prostoru, kde se nacházelo ohnisko požáru v podobě nečistot, od kterých ohořela kabeláž ve strojovně a částečně i motor kompresoru.

Drážní hasiči si následně převzali místo zásahu, provedli dalším sněhovým hasícím přístrojem konečnou likvidaci požáru. Na kontrolu místa byla použita termokamera, která našla možné skryté ohnisko v krytu kabeláže, to bylo zlikvidováno vzápětí hasícím přístrojem. Opětovná kontrola termokamerou byla již negativní, lokomotiva byla předána a hasiči se vrátili zpět na základnu.

Nedlouho po výjezdu Scanie k požáru vyjela i druhá část drážní jednotky s technikou TA Mercedes Sprinter, která se právě vracela z kontroly nebezpečných skalních masivů k nahlášené sražené osobě vlakem. K této události došlo na železniční zastávce Praha – Strašnice.

Na místě již zasahovala Zdravotnická záchranná služba HMP a kolegové z HS-5 HZS hl. m. Prahy. Sražený muž byl vlakem odhozen na nástupiště, po střetu utrpěl těžká zranění. Hasiči pomohli záchranářům s jeho transportem a jakmile se událost zadokumentovala, provedla se očista nástupiště od krve a jednotky se vrátily zpět na svoje základny.

Sdílet