Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rokycanech jezdí nový RZA na podvozku Ford Ranger, hasiči ho získali na konci března

V pátek 22. března byl hasičům na stanici v Rokycanech slavnostně předán nový rychlý zásahový automobil na podvozku Ford Ranger.

Ranger je v konfiguraci náprav 4×4 s prodlouženou kabinou Double Cab. Pohání ho naftový přeplňovaný čtyřválec o objemu 2.2 litru a výkonu 110 kW. Manuální šestistupňovou převodovku doplňuje přídavná převodovka s redukcí. Samozřejmostí je možnost volit pohon na dvě či čtyři kola.

Vozidlo je na přední nápravě odpruženo hydraulickými tlumiči, na zadní pak listovými pery se systémem přídavného vzduchového odpružení. O dohušťování se stará kompresor.

Do předního nárazníku je integrován výstup lanového navijáku Golem Tech o tažné síle 3 500 kg. Nádrž na vodu, zastavěná ve Fordu, má objem 120 litrů.

Nástavba vozu je vyrobena z polypropylenu. K hasicímu zařízení Alto je připojen naviják se 40 metry hadice s proudnicí včetně zpěňovacího injektoru Nilfisk Alto s regulací přimísení 0 – 5%. Hadice je umístěna v zadních dveřích nástavby.

V kabině vozu jsou uloženy dýchací přístroje Dräger, zdravotní materiál, přenosné svítilny Adalit, hledáček, dalekohled, chemická světla, nůž na pásy, jehla na rozbíjení oken a dokumentace pro velitele.

V levé roletě nástavby je motorová pohonná jednotka Honda GX630 a vysokotlaké čerpadlo Alto NP 5 o maximálním tlaku 240 barů. Najdeme zde i pohonnou jednotku Holmatro Core a ruční pumpu. Dále jsou zde uloženy tmely, koště, lopata, kanystr s destilovanou vodou, kanystr na Pyrocool, kanystr na PHM a také hladinoměr pro kontrolu stavu hasební vody.

V pravé roletě najdeme řetězové úvazky pro hydraulickou sadu, prahovou opěrku Lukas a sadu zachycovačů airbagů. Dále jsou zde uloženy pákové nůžky, brašnu s nářadím, sorbent a dvojice práškových hasicích přístrojů. V pravé roletě je také světelný kužel, sada vysokotlakých zvedacích vaků Holmatro, motorová řetězová pila a rozbrušovací pila, přímočará pila, VRVN, textilní a ocelové úvazky, směrová kladka, S-hák, ruční pila na lepená skla a kufr s elektronářadím.

V zadních dveřích nástavby jsou uložena nosítka Spencer a vyprošťovací sada Holmatro – bubnový naviják se dvěma hadicemi o délce 50 metrů, nůžky, rozpínák, střihač pedálů a rozpěrný válec. Uložena je zde i speciální záchranná skládací plošina Weber pro zásahy především u kamionů, autobusů a podobně, kde je potřeba vyprošťovat výše, než obvykle.

Sdílet