Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči uctili památku kolegů

Pietního aktu se zúčastnili také příbuzní, přátelé a známí zemřelých hasičů. Oba zahynuli 8. ledna 2002 večer při záchraně života krupiéra kasína během ničivého požáru objektu.

U vchodu do objektu bývalé herny a kasína v Nádražní ulici v Brně si v pondělí 8. ledna 2007 večer hasiči připomenuli 5. výročí úmrtí svých kolegů – kapitána Davida Kožuského a poručíka Jaroslava Garguly. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 20:17 hodin a při jeho likvidaci zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. V době vzniku požáru byli uvnitř objektu dva krupiéři. Jeden z nich před žárem a kouřem s toxickými zplodinami hoření unikl na římsu okna v prvním patře budovy, odkud ho pomocí nastavovacího žebříku zachránili hasiči. Protože druhý krupiér zůstal uvnitř, kapitán David Kožuský jako velitel zásahu a poručík Jaroslav Gargula jako člen jeho družstva se vydali na průzkum objektu. Přes minimální a později nulovou viditelnost v silně zakouřeném prostoru se oběma hasičům krupiéra podařilo najít. Ve chvíli, kdy kpt. Kožuský vysílačkou požádal další zasahující hasiče o vodící lano a pomoc při vyproštění krupiéra, nastal uvnitř výbuch a požár nahromaděných hořlavých zplodin hoření, a kpt. Kožuský zemřel. Poručík Jaroslav Gargula při nulové viditelnosti ztratil orientaci a místo ke vchodu do herny se spojovací chodbou dostal do prostoru zadního schodiště, kde se zaklínil mezi nastavěnými deskami herních stolů a udusi sel oxidem uhelnatým. Toxickými zplodinami hoření se udusil také krupiér herny.
Při následujícím šetření vzniku a okolností požáru bylo zjištěno porušení zákona o požární ochraně třetí osobou, které mělo přímou či nepřímou souvislost s úmrtím obou hasičů. Dvoukřídlové dveře z kasína na galerii, které měly sloužit jako úniková cesta, byly zabedněny dřevotřískovými deskami. Prostor další únikové cesty na schodišti byl zastavěn deskami herních stolů, dveře na této únikové cestě byly zamčené a bez klíče, který by umožnil jejich otevření. Uskladněnými herními deskami byl navíc zastavěn vnitřní nástěnný hydrant. Všechny skutečnosti zjištěné při šetření HZS Jihomoravského kraje předal orgánům činným v trestním řízení. Ty neshledaly žádné zavinění konkrétní osoby. S majitelem budovy a také s provozovatelem herny a kasína HZS JmK zahájil správní řízení podle zákona o požární ochraně, jehož výsledkem bylo udělení pokuty oběma subjektům.
Kapitán David Kožuský a poručík Jaroslav Gargula byli in memoriam vyznamenáni medailí HZS ČR Za statečnost a Cenou Jihomoravského kraje. Památku svých kolegů si brněnští hasiči připomínají také Memoriálem Davida Kožuského a Jaroslava Garguly Brněnský záchranář.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet