Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na jubilejním ročníku Rallye Hamry 2013 byli nejlepší hasiči z Hlučína

Netradiční odborná příprava pro jednotky sborů dobrovolných hasičů pojatá formou soutěžního klání – Rallye Hamry 2013 – se uskutečnila v sobotu 18. května 2013.

Po nástupu, poradě velitelů a instrukcích nejen pro strojníky se každé z družstev postupně přesunulo ke svým číslům stanovišť a začalo plnilo nelehké úkoly.

Ty jako každoročně připravil kolektiv nadšenců z prostějovských požárních stanic, samozřejmě za velké podpory dalších dobrovolníků či kolegů Hasičského záchranného sboru celého Olomouckého kraje.


V místě startu a cíle – tedy v Hamrech – plnila družstva úkoly hned na dvou stanovištích. Hořící vozidlo, následně procvičení znalostí či boj ve vzpomínkách, který z bodů je v testu ten správný.

Jubilejní ročník ověnčený desítkou provedl soutěžící opět krásnou krajinou Prostějovska a v různých místech s pečlivě připravenými disciplínami a to jak práci ve výškách, tak přechody do každodenních běžných činností hasičů, například u dopravních nehod, požárů či technických pomocí.


Hasiči tak postupně při své etapě narážejí na pomoc při sundání zemřelé osoby z výšky, vyproštění osoby po pádu pod zemědělský stroj až pomoc osobě při pokusu o skok ze stožáru za souběžné pomoci psychologa na místě a nejen to.

Jednotky tak řeší různá úskalí a perličky, jenž jim organizátoři jako již tradičně připravili. Postupně jejich činnost sledovali a při závěrečné diskuzi ukázali na možné lepší postupy či jen doplnili o některé poznatky pro vylepšení, již tak precizní činnosti hasičů.


Jubilejní ročník Rallye Hamry se díky nádhernému počasí, které přelstilo předpovědi deštivého dne, přinesl opět nové poznatky, zkušenosti a zážitky desítkám hasičů nejen Olomouckého kraje.

Právě jednotka dobrovolných hasičů sousedícího Moravskoslezského kraje hasičů SDH Hlučín prokázala svou skvělou připravenost a postupně došla k metě nejvyšší. Druhou – stříbrnou – příčku si odvezli domů hasiči z Němčic na Hané a trojici nejlepších pro letošek doplnili hasiči Prostějov – Vrahovice.


Deset hodin v terénu, desátý ročník, deset soutěžních družstev a rovněž deset disciplín uzavřeme poslední desítkou – tedy jubilejním desátým ročníkem.

Úsměv ve tvářích vyčerpaných hasičů v cíli a hrdost za to, že dokáží pomoci lidem v jakékoliv nouzi a to nejen cvičně při slavnostním desetiletí, již dnes velmi známého soutěžního klání Rallye Hamry.

A každý kdo zde někdy během té desítky let závodil, velmi rád vzpomene na minuty, které byť jsou jen cvičné velmi reálně přináší pohled na každodenní realitu života každého z nás.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky.xls zobrazit online XLS 103 kB