Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár se nevyhne ani celebritám

V pondělí 8. 1. 2007 při rozsáhlém požáru lesního porostu a křovin v americkém letovisku Malibu došlo díky velkému větru k přenosu plamenů na luxusní obytné domy zde žijících celebrit a dalších rezidentů. Ze slavných jmen se požár bezprostředně dotknul herečky Suzanne Somers, u nás známé ze seriálu Krok za krokem. Její luxusní dům na břehu oceánu zcela lehl popelem.

Požár v americkém Malibu likvidovalo více jak 150 hasičů sboru Los Angeles County Fire Dept. Na jeho rozšíření do obydlené oblasti měl velký vliv silný vítr. Plocha požáru dosáhla rozměrů cca 90 000 m 2. Díky větru došlo k jeho rozšíření na domy postavené podél pláže v Malibu Road. Čtyři se nepodařilo hasičům před plameny uchránit. Jeden z nich patřil i herečce a propagátorce zdravého životního stylu Suzanne Somers. Té shořel i její luxusní automobil Jaguar, který stál před domem. Suzanne je pochopitelně z požáru zdrcena, ale dle jejích slov dům na tomto krásném místě opět postaví. Při požáru nebyla dnes již 60ti letá herečka zraněna a ani její manžel. Domy v Malibu mají např. Mel Gibson, Pierce Brosnan, Pamela Anderson, Barbra Streisand, Courteney Cox-Arquette a další celebrity.

Plameny bylo poškozeno dalších šest domů, jeden z obyvatel musel být dopraven s otravou kouřem do nemocnice. Nikomu dalšímu se naštěstí nic nestalo. Celkový prvotní odhad škod dosáhl výše 60 000 000 USD. Oheň byl skutečně silný a rychle se šířil. Pro hasiče bylo prvořadým úkolem uchránit před plameny ostatní nezasažené domy a objekty. Se shořelých domů vycházel dým ještě během úterý, kdy je začala zkoumat vyšetřovací skupina hasičů a policie.

Tento pondělní požár nebyl v Malibu prvním. Hoří tam poměrně často. V roce 1993 shořelo více jak 100 domů a trojice osob zahynula. V roce 1996 bylo zraněno 11 lidí a plameny zcela zničeno 6 domů.

Foto a info: LACFD Michael Freeman, ABCnews, CNN, USAtoday, Paul Chinn, Red Saxxn, tmz.com, internet

Zde je video z požáru: Malibu
Sdílet