Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neodborných kontrol komínů jsou desítky, hasiči znovu důrazně varují před falešným kominíkem

Kominictví Stanislav Cingel má podle vyjádření Živnostenského úřadu od 1. ledna letošního roku pozastavenou činnost. Pokud tak někdo má od této firmy v letošním roce revizi či kontrolu komína, je neplatná a navíc riskuje vznik požáru.

Ilustrační foto

Před falešným kominíkem, který provádí kominickou činnost s údaji již neexistující firmy svého otce, varovali hasiči začátkem týdne. Podle vyjádření muže, který prokazoval svou odbornost právě razítkem a doklady firmy kominictví Stanislav Cingel, měl tuto činnost provést v pěti případech. To alespoň uvedl hasičům, kteří si jej pozvali k vysvětlení situace. Během následujících dní ale hasiči zjistili, že případů, kdy tento muž provedl nebo nabízel své služby, jsou desítky, nejvíce na Sokolovsku a Karlovarsku. Tyto případy mají hasiči již prokázané, navíc mají prokázané i to, že muž z Lokte na Sokolovsku stále pod hlavičkou kominictví Stanislav Cingel i nadále nabízí provedení revizí, kontrol a čištění komínů.

Hasiči se při podání vysvětlení tohoto muže zeptali na několik základních odborných věcí a postupů, které se týkají kominické činnosti. Na tyto dotazy muž nedokázal odpovědět a doznal, že odpověď nezná. Hasičům tak jednoznačně prokázal, že nemá dostatečné odborné znalosti, aby mohl kominickou činnost kvalitně odvádět. Nemá vlastní živnostenské oprávnění na tuto činnost, všechny dosud provedené a případně i dál nabízené a prováděné kontroly, revize a čištění komínů jsou tak neplatné. Kromě pokuty za neplatné kontroly a revize komínů hrozí majitelům domů kvůli neodborně provedené kominické práci výrazně vyšší riziko vzniku požárů či úniku zplodin hoření do obytných částí domů. To může mít za následek velké materiální škody nebo i vážné poškození zdraví.

Pokud tak kdokoliv z majitelů objektů má kontrolu či revizi komína provedenou firmou kominictví Stanislav Cingel během prvních měsíců letošního roku, měl by informovat hasiče na telefonním čísle 950 370 113 a hlavně si zajistit nové provedení kontroly či revize odbornou firmou.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet