Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali při odstraňování následků silného větru

Hasiči na celém území republiky měli včera a dnes plné ruce práce s odstraňováním následků silného větru. Ten přinesl značné zvýšení počtu událostí, u kterých jednotky požární ochrany zasahovaly. Ve čtvrtek 11. 1. 2007 a pátek 12. 1. 2007 (do 8:00 hod.) zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči u celkem 378 událostí, z čehož přibližně 190 případů souviselo se silným větrem.


Šlo zejména o technické zásahy – hasiči nejčastěji odstraňovali stromy a větve spadlé přes silniční komunikace nebo na auta, odstraňovali stromy hrozící pádem, hasiči dále vyjížděli k padlým sloupům a strženým drátům elektrického vedení, zajišťovali uvolněné plechy na střechách apod.
Největší počet zásahů souvisejících se silným větrem měli hasiči v kraji Moravskoslezském, dále v Jihočeském, Plzeňském a Ústeckém, minimum výjezdů souvisejících se silným větrem zaznamenali hasiči v kraji Zlínském, Olomouckém a Královehradeckém.

Z těch vážnějších zásahů jednotek požární ochrany lze zmínit událost z Krnova, kde strom spadl na osobní automobil a zranil v něm dva muže. Muži byli odvezeni do nemocnice.

Kvůli zajištění uvolněného lešení na panelovém domě v Liberci musela být ve čtvrtek večer povolána lezecká skupina profesionálních hasičů. Tito specialisté ve dvanáctém patře odřezali plachty na uvolněném zábradlí a zábradlí ukotvili.



kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet