Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražské Sluneční náměstí patřilo složkám IZS

Dne 18. dubna 2013 se na Slunečním náměstí v pražských Nových Butovicích konala akce, pořádána místní městkou částí Praha 13 s názvem Bezpečná třináctka aneb bezpečnost zajištěna.

Začátek akce byl stanoven na symbolických 13 hodin, kdy nad náměstím zakroužil a vzápětí přistál policejní vrtulník EC-135. Ihned poté se již nacházel v obležení návštěvníku coby hlavní lákadlo dne se složkami IZS.

Na volné ploše následně probíhaly ukázky činností jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému, např. Městská police představila strážníky na koních tak, jak vypadá jejich činnost při zákroku, dále se ukázali psovodi a i ostatní účastníci.

Dětem předváděli pracovníci školícího střediska pražské záchranné služby zdravotnické úkony, ty si každý mohl vyzkoušet sám včetně masáže srdce na trenažéru.

K vidění byla velká spousta techniky, zastoupení zde měla Police ČR, Městská policie, pražská záchranka s kamionem Golem a repatriačním automobilem, řevnická záchranka Trans Hospital přijela se svojí novinkou, transportní tatrovkou 815 VVN, určenou na přepravu obojživelníku Volvo, přezdívaného „Krokouš“, představila se i vojenská policie, klub vojenských veteránů s historickou technikou, která byla ve stavu, že jí mohou mnohé dnešní automobily složek IZS jen závidět.

Zastoupení a to nikoliv malé měly i hasičské jednotky. Na místě tak bylo k vidění hned několik automobilových cisteren a přítomní návštěvníci mohli tak porovnat různé nástavby na podvozcích Scania, konkrétně cisternu na tomto podvozku, patřící profesionálním hasičům ruzyňského letiště od firmy Rosenbauer, cisternu pražských drážních hasičů HZS SŽDC s nástavbou SPS/THZ a třetí Scanií byla CASka řeporyjských dobrovolných hasičů s nástavbou Sehat, která prošla výraznou úpravou v podobě nových majáků (nemá tak již PET lahve, známé zřejmě po celé republice) a také došlo u ní na výměnu rolet.

Hasiči HZS hl. m. Prahy HS-7 Smíchov zde předvedli cisternu Iveco a technický kontejner. Místní jednotka ze Stodůlek ochotně ukazovala svého MANa a jejich kolegové z JSDH Třebonice pak klasickou liazku. Hasičská technika byla v neustálém obležení zejména dětských návštěvníků.

Celá akce se vydařila a výraznou měrou k tomu přispělo i perfektní prakticky letní počasí.

Sdílet