Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili kocoura z vysokého stromu – po devíti dnech

Kocour z Petrovic u Karviné vydržel plných devět dní a nocí na vysokém modřínu jen nedaleko od svého domova, zřejmě kvůli strachu ze psa.

Zřejmě kvůli strachu ze sousedovic psa vydržel nejmenovaný kocour z Petrovic u Karviné plných devět dní a nocí na vysokém modřínu jen nedaleko od svého domova, než jej v pátek 12. 1. 2007 odpoledne snesli dolů profesionální hasiči. Jeden z nich ale předtím musel za mourkem na laně až do výšky 18 metrů.

Zásah komplikoval silný vítr, prohánějící se na konci týdne celým krajem. Když zachránce, člen hasičského lezeckého družstva, vylezl za kocourem, strčil jej do nepromokavého vaku, zavěšeného u pasu, a opatrně s ním slezl dolů. Odměnou mu byl úsměv a slova díků šťastné majitelky za záchranu jejího čtyřnohého přítele.

Kdyby mourek vylezl po vzrostlém jehličnanu ještě výš, jak už se jednou stalo, nemohl by být zásah kvůli příliš slabému kmenu a větvím úspěšně dokončen.

Profesionální hasiči vyjíždějí v Moravskoslezském kraji k záchraně kocourků a kočiček jen ojediněle, ale z takové výšky dosud žádného z nich nezachraňovali. Naštěstí ale nemuseli použít drastickou metodu ostrostřelce z kultovního amerického filmu Policejní akademie.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet