Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavu 140 let hasičů v Horním Maršově překazila povodeň

Dne 1. 6. 2013 se konala v Horním Maršove oslava výročí 140 let od založení místních dobrovolných hasičů. V rámci oslav proběhl také Den IZS, při kterém bylo k vidění mnoho zajímavé techniky a ukázky práce jednotlivých složek. Přiletěl i vrtulník DSA, bohužel nikoliv záchranářský, neboť ten byl zrovna v opravě a sloužil za něj náhradní stroj.

Až potud to všechno zní pěkně, opak je však pravdou. V noci na sobotu začalo v Horním Maršově vydatně pršet, což nevěstilo nic dobrého pro akci, konanou následují den.

Ráno se jen potvrdilo, že počasí prakticky zhatí celé oslavy. Akce ale byla naplánovaná dlouho dopředu a tak se zrušit nemohla. Od dopoledních hodin se tak v rámci možností naplno rozjela oslava tohoto významného jubilea dobrovolných hasičů z krkonošského Horního Maršova, kteří pomáhají bližním již 140 let.

Akce byla rozdělena do několika míst. Hlavním byla zbrojnice hornomaršovské jednotky, kde si návštěvníci mohli prohlédnout historické kroniky a ostatní artefakty ve vztahu k hasičům. Vystavena byla kromě mnoha předmětů a modelů hasičských vozů také cena, kterou JSDH Horní Maršov získala od již neexistujícího pořadu 112.

V garáži zbrojnice měla také své stanoviště firma Dräger. Její pracovnici zde prováděli kontroly a měření dýchacích přístrojů této značky, kterými disponuje velké množství jednotek v okolí Horního Maršova (místní používají také tuto dýchací techniku). Jednu z místností okupovali radioamatéři z řad hasičů, neboť tento den začala vysílat výroční radiostanice OL140FIRE (i jí déšť zhatil plány…).

Druhou částí bylo náměstí, kde návštěvníci mohli spatřit ukázky činností složek IZS. Vzhledem k tomu, že přes den pršelo čím dál více, bylo pro pořadatele milým překvapením, že se na oslavy přišlo podívat dost lidí. Ti, schování pod deštníky tak viděli policejní psovody či zásah při dopravní nehodě apod. Nedaleko odtud byla také prezenatce firem Požární bezpečnost a Dräger. Ve stánku každé z nich si mohli návštěvníci z řad laické i odborné veřejnosti osahat prodávané věci a výrobky.

Vyvrcholením oslav měl být večerní koncert rockových kapel a také ohňostroj, odehrávající se pod náměstím. První skupina odehrála svůj díl, poté následoval perfektní ohňostroj a pak nastoupila na podium partička s názvem Benjaming's Clan coby hlavní hvězdy večera. V ten moment bylo jasné, že je s počasím opravdu něco špatně, protože nejen že déšť neustával, byl stále silnější a také hned vedle podia tekoucí řeka Úpa již začala ukazovat svojí horší tvář. Během večera a noci dosáhla až na 3SPA.

Když se pár hornomašovských hasičů pod vedením jejich velitele Tadeáše Hlinky z oslavy vzdálilo, nebylo o čem diskutovat. Nastal problém. Benjaming's Clan statečně dohrál, neméně statečně si tuto kapelu vyslechli diváci, těch bylo i přes nepřízeň počasí dost, jako na odpoledních ukázkách. Do toho začala silná bouřka a pro třetí a poslední kapelu to nevěstilo nic dobrého, což bylo každému jasné. Po pár písních vypadl proud a již se ho nahodit nepodařilo.

Tou dobou prováděla jednotka SDH Horní Maršov monitoring řeky a kontrolovala místa nedaleko jejího břehu. Během pár desítek minut se přihnala vlna vody, bahna a kamení z okolních kopců, která smetla maršovské náměstí. Toto se opakovalo několikrát.

Z důstojné oslavy, která se i přes ošklivé počasí vyvíjela dobře, nezbylo nic. Hasiči se všichni oblékli do zásahového a jali se pomáhat ve své obci zmírňovat následky povodně a také i v jejím okolé pomáhali svým kolegům se záchrannými i likvidačními pracemi.

Dnes je tomu přesně týden, v Krkonoších se situace blíží pomalu ale jistě normálnímu stavu, ale o minulém víkendu to bylo vskutku jiné kafe. Popřejme tak dobrovolným hasičům z Horního Maršova, ať se jim to další kulaté výročí co se počasí podaří o 100% lépe, nebýt deště, byla to naprosto perfektně připravená a zorganizovaná akce, za což si všichni zaslouží velké poděkování. Jak to v Horním Maršově minulý víkend vypadalo, se můžete podívat v galerii tohoto článku.

Sdílet