Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zdolali 39 pater berlínského hotelu ve třetím ročníku Berlin Firefighter Stairun, stříbro brali liberečtí

Za jasné oblohy a příjemných 17°C se v sobotu 20. 4. 2013 v budově Park Inn Hotel na náměstí Alexanderplatz v Berlíně konal v pořadí již třetí ročník hasičské soutěže dvoučlenných družstev Berlin Firefighter Stairrun.

Soutěžící z řad profesionálních i dobrovolných hasičů po startu běželi 300 metrů ke schodišti hotelu Park Inn kde dále stoupali po 770 schodech až na vyhlídkovou plošinu hotelu, která se nacházela v 39. patře, asi 110 metrů nad Berlínem.

Hasiči celou trať absolvovali v kompletní zásahové výstroji, v zásahové obuvi a s aktivním dýchacím přístrojem. Kromě hasičů se závodu zúčastnili i policisté ve výstroji pro pořádkový zásah(stejnokroj, těžká obuv a přilba).

Soutěžilo se celkem ve čtyřech kategoriích:

  • Youngster – dva muži dohromady méně než 80 let.
  • Oldies – dva muži dohromady více než 80 let.
  • Oldies XL – dva muži dohromady více jak 100 let.
  • Mix – muž a žena (součet stáří nemá žádný význam).
  • Ladies – dvě ženy (součet stáří nemá žádný význam).

Soutěže se celkem zúčastnilo 316 dvoučlenných družstev z řad hasičů i policistů z deseti zemí. Českou republiku reprezentovala 4 družstva.

Vynikajícího výsledku dosáhlo družstvo Frýdlant 1 – Jan Semerádt a Jiří Košek. S časem 6:22.2 minut vybojovali tito hasiči fantastické celkové 2. místo.

Závod dvojic je velmi náročný, neboť člověk neběží sám za sebe, ale musí hlídat tempo i toho druhého. Síly Jana Semerádta a Jiřího Koška byly díky cílené přípravě a dlouhodobému tréninku vyrovnané. V této sestavě sahali na nejvyšší příčky už před dvěma lety, kdy získali bronz.

Dopadlo to lépe, než jsme čekali, sice jsme skutečně startovali v poslední třetině, ale zhruba 8 dvojic hasičů, které jsme při výběhu míjeli, nám uvolnili cestu.

Do první půlky běžel první Jirka, pak já. Dvojice nesmí být vzdálená dále než na dohled, což představuje jedno schodiště, a poslední 4 patra musí být hasiči na ruku od sebe. říká Jan Semerádt

Další družstvo Vranová Lhota – Jiří Štábl a Martin Štábl obsadilo celkové 8. místo s časem 6:55 minuty.

Skvělých výsledků dosáhla i zbylá dvě družstva. Družstvo Frýdlant 2 – Jiří Doslik a Kamil Socha skončilo na 25. místě časem 7:41 minut a družstvo Frýdlant 3 – Stanislav Burgr a Jakub Janků obsadilo 75. místo časem 9:09 minut.

Absolutními vítězi se stali obhájci loňského vítězství a držitelé traťového rekordu (5:46.8 minut) Marcin Zdzieblo a Pawel Hess – Team Poland s časem 6:17 minut.

Třetí příčku obsadilo družstvo z Maďarska – Plósz Balázs a Molnár Máté s časem 6:22 minut.

Velké uznání patří všem závodníkům, kteří se postavili na startovní čáru.

Jiří Štábl a Zdeňka Štrauchová

Sdílet