Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den záchranářů v Kolíně v roce 2013 představil nejen práci složek integrovaného záchranného systému

Již 17. ročník Dne záchranářů se konal na tradičních místech města Kolína. Tentokrát tuto slavnost pořádalo samo město Kolín v čele se starostou Vítem Rakušanem.

Kolona hasičské techniky vyjela jako tradičně ve dvou trasách, aby se propletla ulicemi města a všichni se setkali na Karlově náměstí. Tam byla umístěna statická ukázka všech zúčastněných organizací jako HZS Stč kraje, PČR, ZZS Stč kraje, MP Kolín, KHS Kolín, BESIP, Autocentrum Boss a další.

Dynamické ukázky probíhaly na střelnici za nemocnicí, ve vojenském prostoru Třídvorská, na Kmochově ostrově a na Zálabí u lávky. Letos byly více zastoupeny JSDH, například JSDH Kamenice – Těptín s RZA Land Rover, JSDH Ondřejov RZA VW, JSDH Turkovice s vozidlem první pomoci.

Prezentovala se zde i jednotka podnikových hasičů a to konkrétně HZS LZ Draskovka Kolín s CAS 16 na podvozku Man. Jednotky většinou ukazovaly vyprošťovací nástroje a postupy při vyprošťování osob a veřejnost si mohla vyzkoušet pod odborným dozorem práci s nůžkami a rozpínákem.

V amfiteátru proběhly 2 ukázky komentovaného zásahu všech složek IZS. V prostoru za lávkou byla ukazována královská disciplína požárního sportu a to konkrétně požární útok v podání SDH Zibohlavy.

Ani policie nezahálela a ukazovala výbavu všech složek. K vidění byla dopravní policie, kriminálka, poříční oddělení, jezdecký oddíl atd. Dynamické ukázky policie byly k vidění v prostoru za lávkou.

Po ukončení druhé ukázky v amfiteátru byl prostor věnován mažoretkám, písničkáři Marku Jelínkovi, kapele Můžem hned, Kolínskému Bigbandu. Od 20h diváci mohli vidět Beatles revival a zavzpomínat na tuto legendární kapelu. Celý den byl zakončen závěrečným ohňostrojem.

Dle mého soudu se celý den velmi povedl, avšak trošku mi chyběli hasičští veteráni.

Text: Michal Hylas, foto: Pavel Tuzar

Sdílet