Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Ohnivou rozhlednu Andrlův Chlum 2013 opět zdolal nejrychleji Lukáš Novák

Rozhledna Andrlův Chlum patřila poslední dubnovou sobotu hasičům. Vyznavači toho nejtěžšího hasičského sportu – Toughes Firefighter Alive (TFA) – nejtvrdší hasič přežívá, se zde setkali již pošesté.

I přes nepříznivou předpověď meteorologů počasí hasičům přálo. Na rozhlednu v nadmořské výšce 559 m se sjelo 68 nejlépe fyzicky vybavených hasičů z celé České republiky. Soutěž pořádal HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí a Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí. Záštitu nad soutěží převzali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Soutěž byla zahrnuta do „Českého poháru v disciplínách TFA“ a řídila se platnými pravidly pro soutěže v TFA. Trať byla postavena pro jednoho soutěžícího. Na splnění disciplín (od startu do překonání bariéry) byl stanoven časový limit 4 minuty. Oproti minulým ročníkům byla trať náročnější.

Po startu soutěžící prováděl následující disciplíny, a to v tomto pořadí:

uchopil dvě nezavodněná hadicová vedení B s napojenými proudnicemi a poté je rozvinul na vzdálenost přibližně 50 m, kde proudnice odložil na metu. Dále uchopil obouruční kladivo a provedl 80 úderů (dříve 60 úderů) do konstrukce hammer boxu (střídavě nahoru a dolů), poté kladivo odložil na zem. Následoval transport figuríny (úchopem obouruč zezadu tzv. Raitekův úchop – zakázáno bylo tahání figuríny za nohy, hlavu apod.) na vzdálenost 60 m (dříve cca 30 m), kde figurínu odložil do vyznačeného prostoru.

Změna pořadí disciplín byla pro některé závodníky zdrcující.

Dále závodník uchopil dva 20 kg barely a přenesl je na vzdálenost 30 m do vyznačeného prostoru. Poté ho čekalo zdrcující překonání dvoumetrové bariéry a k překonání překážky nesměl použít žádné pomůcky. Dále každý závodník pokračoval v běhu po schodech až na plošinu rozhledny – rozhledna Andrlův Chlum, která má 183 schodů, což představuje přibližně 12.NP ), kde se nacházel cíl této velmi náročné soutěže.

Každý závodník všechny disciplíny provedl průběžně v jednom čase a v předepsané výstroji – což znamenalo triko, kompletní třívrstvý zásahový oblek včetně odnímatelných vrstev, přilba pro hasiče dle EN 443, zásahové (pracovní) rukavice dle vlastního uvážení (může i bez rukavic), sportovní obuv a s izolačním vzduchovým dýchacím přístrojem na zádech.

Výsledky jednotlivců byly vyhodnoceny v následujících kategoriích:

Muži:

A – 18 až 34 let
B – 35 až 44 let
C – 45 a více let
D – jednotky sboru dobrovolných hasičů

Kategorie A:

  1. místo – Lukáš Novák – HZS Pak, ÚO Ústí nad Orlicí – čas 2:54,48 minut
  2. místo – Radek Kladiva – HZS Benešov – čas 3:11,02 minut
  3. místo – Lukáš Houdek – HZS Jihočeského kraje – čas 3:17,00 minut

Kategorie B:

  1. místo – Michal Přecechtěl – HZS Olomouc – čas 3:26,58 minut
  2. místo – Daniel Kouřil – HZS SŽDC Česká Třebová – čas 3:34,35 minut
  3. místo – Josef Palát – HZS Valašské Meziříčí – čas 3:36,46 minut

Kategorie C:

  1. místo – Vladimír Vysocký – HZS Zábřeh – čas 4:32,14 minut
  2. místo – Josef Vlk – HZS Zlín – čas 4:35,15 minut
  3. místo – Jaromír Barcuch – HZS Šumperk – čas 8:28,10 minut

Kategorie D:

  1. místo – Ondřej Pokorný – JSDH Letohrad – čas 3:40,90 minut
  2. místo – Jiří Štábl – JSDH Vranová Lhota – čas 3:57,16 minut
  3. místo – Jakub Šubrt – JSDH Ostřetín – čas 4:01,62 minut

Pořadatelé už dnes zvou všechny závodníky na další soutěž, která se uskuteční opět na Andrlově Chlumu, a to 18. září 2013. V tento den se zde uskuteční Mistrovství České republiky v disciplínách TFA.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky_2013.pdf zobrazit online PDF 503 kB