Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Klatovsku došlo k tragické nehodě osobního automobilu a kamionu

V úterý 23. dubna 2013 dostali hasiči od záchranné služby informaci, že na silnici I/22 za obcí Mochtín se střetlo osobní auto s kamionem. Hasiči k nehodě vyjeli v 8:46 hodin. V průběhu jízdy k zásahu bylo upřesněno, že nehoda se stala za mírnou pravotočivou zatáčkou zhruba 200 metrů před odbočkou na Hnačov ve směru od Klatov.

Osobní auto se čelně střetlo se skříňovým nákladním automobilem a skončilo částečně v příkopu. Kamion sjel po náspu na opačné straně vozovky, projel křovinami a přední částí se zabořil do louky. V obou vozidlech cestovali pouze řidiči.

Současně s hasiči k místu události přijela ZZS a přistál vrtulník LZS. Policie již byla na místě. Řidič kamionu opustil vozidlo sám bez cizí pomoci. Utrpěl lehčí poranění. Řidič osobního auta zůstal zaklíněný v zdeformované kabině. Lékař ZZS po ohledání těla konstatoval smrt, kterou zavinila zranění neslučitelná se životem.

Na pokyn policie hasiči vyprostili tělo až po zdokumentování nehody kriminální službou PČR.

Po silném nárazu se motor společně s akumulátorem vytrhl a zůstal ležet na silnici. Hasiči uniklé provozní kapaliny zasypali sorbentem. Na ošetření prostoru kolem osobního auta aplikovali chloramin.

Nákladní automobil neměl porušenou nádrž na palivo ani z něj neunikaly žádné provozní náplně, nákladový prostor byl prázdný. Přístup k části nákladního automobilu, ve které se nachází odpojovač baterií, byl blokován křovinami. Příslušníci jednotky motorovou pilou vyřezali křoviny okolo kamionu a následně odpojili akumulátory.

Příslušníci jednotky dle pokynů policie ČR havarované vozidlo pomocí navijáku techniky vytáhli z příkopu na vozovku a po příjezdu pohřební služby pomocí hydraulických nástrojů vyprostili usmrceného řidiče.

Hasiči spolupracovali s odtahovou službou při nakládání havarovaného osobního vozidla a utrženého motoru, sebrali odtržené části vozidla a použitý sorbent a místo nehody uklidili. Vyproštění kamionu provede odtahová služba po domluvě s majitelem vozidla

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet