Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Šardicích mají novou hasičárnu a dopravní automobil, ten dostali ke 115. výročí založení

Sbor dobrovolných hasičů v Šardicích byl založen dne 11. dubna 1898. Při založení měl sbor 34 členů. V dalším roce si sbor nakoupil na směnku výzbroj a výstroj a také stříkačku od firmy Smékal, která byla tažena koňským potahem.

V třicátých letech byla zakoupena motorová stříkačka a členové dostali nové stejnokroje. V roce 1957 se začalo pracovat na opravě bývalých obecních stájí, ze kterých vznikla požární zbrojnice a s většími či menšími úpravami sloužila do roku 2007. V roce 1970 se hasiči podíleli na likvidaci následků záplav na místním Dole Dukla a čerpali vodu ze zaplavených rodinných domů.

V roce 1983 se s vedením obce projednávala stavba nové hasičské zbrojnice, ale neúspěšně, proto proběhla další rekonstrukce zbrojnice stávající. V roce 1997, kdy postihla velkou část Moravy povodeň, se naše jednotka podílela na odstraňování škod v našem okrese.

V roce 1998 proběhly oslavy 100 let od založení našeho sboru. Pro tuto příležitost byl za pomoci Obecního úřadu pořízen hasičský prapor, který byl vlastnoručně vyšit a graficky zpracován místními občany a slavnostně vysvěcen v místním kostele.

V roce 2000 a v letech následujících došlo několikrát k dalším jednáním s vedením obce o možnosti stavby nové budovy hasičské zbrojnice, ale opět neúspěšně. Z vedení obce nám byla nabízena další rekonstrukce nebo přestavba jednoho místního domu. Obě varianty jsme odmítli.

Až v roce 2007 bylo zastupitelstvem obce rozhodnuto že se stará zbrojnice zbourá a na jejím místě postaví nová.

Kvůli sporu se sousedkou vedlejšího domu se se stavbou začalo na podzim 2011 a slavnostně byla otevřena a předána do užívání JSDH a SDH dne 14. dubna 2012. Celková cena za stavbu budovy nové hasičská zbrojnice dosáhla 5 955 000 Kč a obec Šardice ji financovalo celou z vlastního rozpočtu, za což patří velké poděkování zastupitelům.

Členové našeho JSDH a SDH tak poprvé od svého založení získali důstojné zázemí jak pro techniku a jednotku, tak pro činnost SDH. Slavnostního otevření hasičské zbrojnice se zúčastnili mimo pozvaných hostů a členů okolních sborů také členové SDH Městyse Frymburk, se kterými již 10 let spolupracujeme. V současné době má náš sbor 67 členů.


Ke svému 115. výročí založení sboru dobrovolných hasičů obce Šardice převzala od starostky obce paní Blaženy Galiové zásahová jednotka nový dopravní automobil Ford Transit DA L1Z. Automobil byl slavnostně předán a pokřtěn dne 13. 4. 2013, skoro na den přesně od doby, kdy nám byla před rokem slavnostně předána do užívání nová hasičská zbrojnice.

Jedná se o DA-L1Z Ford Transit s osádkou 1+8 s přestavbou od firmy Vesta Auto.

Automobil byl zakoupen za podpory z dotace Jihomoravského kraje a to částkou 400 000 Kč. Zbývajících 600 000 Kč financovala obec Šardice ze svého rozpočtu.

Vozidlo je osazeno výstražným zařízením Whelen kompletně v LED provedení. Vzadu je doplněno o sváděcí alej oranžové barvy, taktéž v LED provedení. V zadní části vozu je prostor upraven pro potřebné vybavení. Na střeše automobilu jsou umístěny držáky pro 4 kusy savic.

V prostoru mezi řidičem a spolujezdcem je umístěna radiostanice Motorola GM 360 spolu s ovládáním VRZ a sváděcí aleje. Vozidlo je ve výbavě Trend, takže nechybí klimatizace, vyhřívání čelního skla apod.

Dopravní automobil byl navržen tak, aby vyhovoval našim podmínkám a představám, proto byla zadní vestavba navržena pro technické zásahy – zejména čerpání vody a využití u požárního sportu.

Zadní nástavbu vozidla tvoří dva plnovýsuvy. Na prvním z nich je umístěna PS12 pro požární sport. Druhý výsuv je konstrukčně připraven pro elektrocentrálu Heron 400V, za ní jsou umístěna dvě kalová čerpadla.

Nad Heronem je pevný rám, na kterém je usazeno plovoucí čerpadlo Niagara. Dále jsou v prostoru umístěn osvětlovací stativ 2× 500W, turboproudnice, hydrantový nástavec, hadice C a B, kalhoty Sunit, lano, prodlužovací kabely, hasicí přístroje, kanystry na pohonné hmoty, různé armatury a jiné věci, potřebné k technickým zásahům.

Mezi největší zásahy, u kterých naše jednotka zasahovala, byl v roce 2005 požár firmy Neochem Šardice, zabývající se výrobou molitanu (škoda přes 100 mil. Kč). V roce 2012 pak požár lesa u Bzence.

Na závěr bych chtěl tímto poděkovat zastupitelstvu obce Šardice za podporu při financování tohoto DA, který nahradil již dosluhující DA Avia.

Petr Cápek
starosta sboru SDH Šardice

Sdílet