Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičení si hasiči-lezci z Libereckého kraje zkusili záchranu osob v nepřístupném te­rénu

Je půl desáté večer a hlubokým lesem nedaleko Janova nad Nisou se ozývá volání o pomoc. Jedno se nese od skalní vyhlídky v lokalitě Trniště, kam se jeden z horolezců pokusil vylézt, a druhé z nedalekého zatopeného lomu.

Právě tudy si chtěl jeho kamarád zkrátit cestu, když šel přivolat pomoc, ale prolomil se pod ním led. Oba muže objevil náhodný sportovec, který si šel večer zaběhat a ve stresu oznamuje událost na linku 112. Během vytěžení nahlašuje díky „chytrému" telefonu operátorce i souřadnice GPS. S takou situací si včera museli poradit během utajovaného prověřovacího cvičení operátorky HZS Libereckého kraje a samozřejmě přivolaní jablonečtí profesionální hasiči.

Pomoc se blíží, avšak až na místo se dojet nedá, a tak hasiči nechávají auto pár set metrů na lesní cestě. Berou materiál a rychle se prodírají skrz hustý les. Po prvotním průzkumu se rozdělují na dvě skupiny. Hasič, který se již během jízdy na místo zásahu převlékl do suchého obleku, vesty a helmy, vyráží na laně jištěný svým kolegou do ledové tříště. Muže nabaluje na sebe a za pomoci dvou hasičů jsou taženi oba ven. Zachráněnému muži hasiči svlékají mokré oblečení a balí ho do termofólie a dek.

Mezi tím již jablonečtí lezci prozkoumali skalní terén vyhlídky a připravují vše pro záchranu zraněného muže, který uvízl ve 2/3 skalního bloku zhruba 6 metrů na zemí. Pomocí horního jištění se jeden z lezců spouští opatrně k muži, navazuje si ho na sebe a uvolňuje lano zraněného. Pomalu postupují dolu, kde už na ně čekají kolegové. Ústně pak probíhá rozbor toho, co vše hrozí při volném visu na laně a jak poskytnout první pomoc.

Cvičení splnilo všechny cíle a své úkoly plnili hasiči s velkým nasazením, jako kdyby šlo o reálnou událost.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet