Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Polský řidič nedohonil kamion, který se mu rozjel z kopce v Českém Těšíně. Převrácený náklaďák vyprošťovali hasiči

Profesionální hasiči z Ostravy, Havířova a Českého Těšína (HZS MSK) řešili, jak vyzvednout polský kamion (19 tun) s nákladem lepidla a granulátu (také 19 tun), který skončil „spanilou jízdu“ bez řidiče z kopce nad rychlostní komunikací v Českém Těšíně (nad přehradou Hrabina).

Aktualizace 22:00
Odpolední část zásahu hasičů byla ve znamení náročné překládky kubíkových barelů (přepravek) s bílým disperzním lepidlem a také igetitových pytlů s bílými a modrými granulemi, za normálního počasí zřejmě neškodného složení. (Dohadovali jsme se, ale jen na okraj, zda šlo o granulované lepidlo, nebo barvu do velkých tiskáren. S vodou nereagovaly…) V papírových krabicích se objevily i potřeby pro domácnost, např. lopatička se smetáčkem, či WC kartáč…

Jedna skupiny nakládala na příkrém srázu z útrob kamionu barely s lepidlem na hasičský jeřáb Demag/Terrex, druhá skupina je nahoře na silnici překlápěla podlážkami/paletami dospodu. Po vyložení všech osmi barelů na silnici a dalších dvou palet s bílými kbelíky, plnými lepidla jiní hasiči postupně odvezli nákladním automobilem všechno lepidlo do průmyslového areálu, který se nachází pod místem, kde kamion havaroval. Tam skončily i igelitové pytle s granulemi. profesionální a dobrovolní hasiči vytvořili od kamionu dolů živý řetěz a ve dvou fázích naskládali nepotrhané pytle na palety. Vyžadovalo to značnou námahu i šikovnost udržet se s pytli na svahu. (V areálu nakonec skončil i havarovaný kamion, který tam hasiči, již za tmy, odtáhli vyprošťovacím speciálem.)

Překládají práce byly ukončeny až dnes (středa 24.4.) v podvečer, teprve pak přišlo na řadu samotné vytažení polského kamionu, zarytého do hlíny v prudkém srázu. Do vytažení se pustilo několik lan hasičského jeřábu Demag/Terrex a dvou hasičských vyprošťovacích speciálů – Mercedes Bizon a Tatra 815. Během tří hodin se podařilo dostat kamion na boku na silnici, a to postupným a trpělivým přemisťováním úvazů ke kamionu. Za tmy hasiči postavili kamion na kola a odvezli do areálu.

Z útrob korby kamionu vytekly kilogramy disperzního lepidla po srázu. O čištění se postarali pracovníci firmy Ekoaqua.

Zasahovaly čtyři jednotky HZS MSK (Karviná, Havířov, Ostrrava-Zábřeh a Český Těšín), s nimi tři jednotky SDH z částí Českého Těšína – ČT-Město, ČT-Mosty a ČT-Mistřovice…. Tedy celkem 7 jednotek.

Aktualizace 20:00
Do podvečera zabralo nejvíce práce (několik hodin) několika jednotkám profesionálních a dobrovolných hasičů překládání kubíkových přepravek s lepidlem a igelitových pytlů s bílými a modrými granulemi.

Pak přišlo na řadu vytahování havarovaného kamionu nahoru do srázu na silnici (pomocí jeřábu a dvou vyprošťovacích speciálů, vše z HZS MSK). Povedlo se to kolem 20:00 hodin, v tuto chvíli hasiči stavějí kamion, ležící na boku na silnici, na kola. Pak jej odtáhnou asi 200 metrů na odstavnou plochu.

Aktualizace 14:20
V tuto chvíli profesionální hasiči (HZS MSK) překládají náklad lepidla a granulátu z havarovaného kamionu.

Řidič kamionu na horizontu (podle obrázku č. 29) pociťoval problémy s brzdami, proto zastavil. Když podle svých slov vylezl z kabiny, měl se kamion i přes zařazenou zpátečku a ruční brzdu rozjet. Polák ho nedohonil, skončil s odřenými koleny. Ujel podle policejních měření cca 500 metrů, aniž by kohokoliv srazil, nebo aby spadl z mostu přes rychlostní komunikaci R48, ani nesjel do protisměru. Skončil tak relativně nejbezpečněji.

Na místě jsou dva vyprošťovací hasičské speciály a jeden výkonný hasičský jeřáb.

Hasiči po příjezdu nejprve zjistili zdravotní stav Poláka a zabezpečili dvěma ocelovými lany kamion před dalším sesuvem. Informovali město Český Těšín (ČT) a Povodí Odry. Také z kabiny přinesli doklady řidiče a mobilní telefon, kterým komunikoval s majitelem kamionu.

Z havarovaného kamionu unikají lepidla. Na místě jsou zástupci města ČT, Povodí Odry a také má přijet firma Ekoaqua, která se bude zabývat únikem lepidel.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet