Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil provoz dřevovýroby v Lechoticích, specialisté hasičů a policistů prověřují příčinu

Hustý černo – šedý kouř stoupající z areálu bývalého zemědělského družstva v obci Lechotice na Kroměřížsku bylo včera v podvečerních hodinách vidět na kilometry daleko. Ten také spolehlivě navedl vyslané jednotky hasičů na místo události.

Na krajské operační středisko byl požár oznámen v 17:29 minut. Podle prvotních informací byl požárem zasažen starý kravín, který je v současnosti využíván pro dřevovýrobu. Hasiči byli také informováni o skutečnosti, že v objektu je uskladněno dřevo a nátěrové hmoty.

Jako první vyslal operační důstojník na místo hlášené události jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Holešova, které současně posílil i jednotkami dobrovolných hasičů obcí Racková a Holešov. Vzhledem k závažnosti situace byl poplach vyhlášen také profesionálům centrální stanice Zlín a dobrovolníkům z Otrokovic, Zahnašovic, Lechotic a Tlumačova. Současně s posilováním zasahujících jednotek byl vyhlášen i druhý stupeň požárního poplachu. Na místo tak celkem mířilo osm cisternových automobilů, automobilní plošina AP-20 a další zásahová technika.

Po příjezdu na místo potvrdil velitel zásahu požár ve vnitřní části jednopodlažního hospodářského objektu, který se šířil i na střešní dřevěné konstrukce, které se postupně začaly propadat. Po otevření objektu a nasazení několika útočných „C“ proudů se podařilo v 18:07 hodin požár lokalizovat. Pro jeho konečnou likvidaci, která byla ohlášena v 22:04 hodin, museli hasiči vybavení dýchací technikou provést rozebrání zasažených konstrukcí a dohašení jednotlivých ložisek požáru. K jejich vyhledání a kontrole ostatních prostor využívaly zasahující jednotky i termokameru.

Díky vynaloženému úsilí zasahujících hasičů se podařilo asi ¾ objektu zachránit, což představuje záchranu majetku v řádech milionů korun. I tak se prvotní odhady škody pohybují okolo 4 000.000,– Kč.

Už v podvečerních hodinách zahájil vyšetřovatel hasičů spolu s policisty prvotní úkony zjišťování příčiny vzniku tohoto závažného požáru. Hlavní díl vyšetřování však připadl na dnešní dopolední hodiny, kdy na požářišti pracovali mimo vyšetřovatelů obou složek i psovodi se psem pro vyhledávání přítomnosti hořlavých kapalin a specialisté znaleckého pracoviště PČR z Brna.

Všechny získané poznatky budou vyhodnoceny v následujícím šetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet