Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár odpadu v Brně na ulici Vinohradská likvidovalo devět jednotek hasičů

Hustý černý kouř vidělo v okolí množství lidí. Operační středisko tak dne 25. 4. 2013 od 20:14 hodin přijalo větší počet volání na tísňovou linku. Hasiči na místě zjistili, že hoří převážně plastový odpad na ploše asi 20 na 15 metrů v zahrádkářské lokalitě vedle dálnice D1.

Vzhledem k situaci nechal velitel zásahu povolat na místo mobilní chemickou laboratoř z Tišnova. Ta monitorovala kvalitu ovzduší v okolí požářiště. Nenaměřila však žádné nebezpečné koncentrace toxických látek.

Jednotky nasadily čtyři vodní proudy se smáčedlem, které zvyšuje hasební účinek vody. Hasiči museli na místě zasahovat v dýchací technice. Protože se požár nacházel v blízkosti železničního kolejiště, zajistil velitel zásahu pomocí jednotky Správy železniční dopravní cesty snížení rychlosti projíždějících vla­ků.

V ulici Popelova zřídili hasiči u hydrantu čerpací stanoviště k zásobování cisteren vodou.

Ve 21:01 nahlásil velitel zásahu, že požár se již dále nešíří a na místě je dostatek jednotek pro jeho zdolání. Hasiči začali prolévat nahromaděný odpad.

Ve 22:04 hasiči požár zcela uhasili a předali místo majiteli pozemku. Při události nebyl nikdo zraněn. Podle zjištění byla příčinou vzniku požáru zřejmě nedbalost staršího muže, který v místě prováděl pálení a oheň se vymknul jeho kontrole.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet