Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli při požáru lesa u Spálova zdolávat nepřístupný terén i řeku

U včerejšího požáru lesa v údolí řeky Kamenice si museli hasiči poradit se špatně přístupným terénem. Požár byl ohlášen po 15. hodině na linku 112. Na místě zasahovaly jednotky druhého stupně požárního poplachu, celkem šest jednotek s osmi cisternovými automobilovými stříkačkami. P

říčinou požáru bylo pálení po těžbě a původně bylo místo nahlášeno za vlakovou zastávkou Spálov. Když ale hasiči k požáru dorazili, bylo jasné, že se na strmý svah nacházející se zhruba 500 metrů na levé straně proti proudu nedostanou a budou muset zasahovat od Horské Kamenice směrem k řece.

Požár zasáhl prostor zhruba 200×200 metrů a po počátečním plamenném hoření šlo především o doutnající pozemní požár půdního krytu (hrabanky). „Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu. Natáhli jsme dvě dopravní vedení a postupovali odshora k řece Kamenici," popsal řídicí důstojník npor. Ing. Ladislav Žák, DiS. Doprava vody byla zajištěna kyvadlově pomocí CAS, které jezdily pro vodu do požární nádrže v Horské Kamenici.

Aby nemuseli hasiči nosit materiál dlouhým a prudkým svahem, zřídili semilští profesionálové napříč řekou zajištěný přístup na požářiště pomocí nafukovacího člunu a lan, pomocí kterého transportovali jak vybavení, tak své kolegy. Požár se podařilo zcela zlikvidovat kolem 19. hodiny a jednotky se začaly vracet na základny.

Zasahující jednotky: HZS LK PS Semily, HZS LK PS Tanvald, Semily, Železný Brod, Jílové u Držkova, Líšný.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet