Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě samice losa evropského pobíhaly po Budějovicích, chytali je strážnici, policisté i hasiči

Dne 26. 4. 2012 v 8:05 hod. bylo přijato na lince 156 oznámení na dvě volně pobíhající vyplašené samice losa evropského. Z tohoto důvodu byla na místo vyslána specializovaná hlídka strážníků provádějící odchyt, aby se zmatená zvířata pokusila bezpečně nasměrovat mimo město (v případě nutnosti odchytit).

Obě zvířata byla poprvé spatřena poblíž Stechrova Mlýna poblíž Litvínovické, kde se samice losa pohybovaly mezi hlavní silnicí na Český Krumlov a řekou Vltavou ve směru do města.

Poblíž tzv. Trylčova jezu, v blízkosti heliportu českobudějovické nemocnice, se pokusila obě zvířata řeku přeplavat, což se jim nezdařilo. Obě samice se tak opět vrátily na levý břeh Vltavy, kde se přiblížily k zasahujícím strážníkům a policistům do vzdálenosti asi 10 m.

Zde jim hlídky zabránili v dalším útěku ve směru do města. Obě samice se tak otočili a odběhli stejným směrem, odkud se do města dostaly. Jedno ze zvířat pokračovalo ve směru na Planou a Boršov, kde se samice následně rozdělily a strážníkům a policistům zmizely z dohledu.

Sdílet