Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikající naftu se po nehodě bagru u Otrokovic podařilo včas zachytit

Dnes po deváté hodině dopolední došlo v průběhu prováděných prací na opravě komunikace z Otrokovic směrem na Tlumačov k převrácení kolového bagru. Ten se převrátil přímo do koryta potoku protékajícího pod opravovanou komunikací. Samotná nehoda se obešla bez zranění a obsluha stroje se z jeho kabiny dostala vlastními silami.

V důsledku celkového převrácení stroje ale došlo k úniku nafty přes víčko jeho nádrže přímo do koryta potoku. Na vzniklou situaci velmi rychle zareagovali přítomní pracovníci, kteří začali unikající naftu zachytávat do nádob.

To už na místo události, která byla na krajské operační středisko zlínských hasičů oznámena v 09:28 hodin, přijížděly dva cisternové a jeden technicko – chemický automobil profesionálních hasičů ze stanice Otrokovice a centrální stanice Zlín.

Hasiči současně se zachytáváním nafty do odkapových van a přepravních nádob také umístili do koryta potoku sorbční hady a nornou stěnu, aby zabránili šíření menšího množství nafty na vodní hladině. Hladina byla také zasypána sorbenty.

Pro celkovou likvidaci události bylo nutné převrácený bagr z koryta vyprostit. Toto zabezpečil sám majitel, který nechal na místo povolal speciální těžkotonážní jeřáb. Ten také po uchycení stroje provedl jeho vytažení a postavení na kola. V průběhu vyproštění hasiči dále zabezpečovali bezprostřední okolí proti úniku provozních kapalin.

Po celou dobu zásahu byla doprava v místě události řízena policisty. Na vyžádání velitele zásahu byl na místo nehody povolán také pracovník referátu životního prostředí města Otrokovice.

Včasným zásahem jak zaměstnanců firmy provádějící opravu komunikace, tak i zasahujících hasičů, se podařilo zamezit masivnímu úniku nafty ze stroje a rozsáhlejší kontaminaci okolí místa události.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet