Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Černovic na okrese Blansko hořel les, vyhlášen byl II. stupeň poplachu

Jednotky z druhého stupně požárního poplachu povolalo včera odpoledne krajské operační a informační středisko HZS JMK k požáru lesa na Blanensku.

Hlášení o požáru nedaleko obce Černovice přijala obsluha tísňové linky pět minut před čtvrtou hodinou. Při příjezdu prvních jednotek bylo zřejmé, že požár se šíří dál do lesa a na místě bude potřeba větší počet zasahujících hasičů a cisteren. K požáru vzlétl také vrtulník z Prahy. Brněnský vrtulník právě zasahoval u podobné události ve Zlínském kraji. Vrtulník se do hasebních prací již nezapojil a monitoroval situaci pro velitele zásahu.

Pomocí osmi vodních proudů se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu v 16,50 hodin. Požár se místy dostal i na kmeny a koruny stromů a jednotky proto musely několik zasažených stromů, které hrozily pádem, pokácet.

K zajištění dostatku vody zřídil velitel zásahu v obci Černovice čerpací stanoviště a požářiště rozdělil na několik bojových úseků. Vzhledem k náročnosti a délce trvání zásahu bulo nutné zásobovat hasiče pitím a stravou. K tomu vyjela z Brna speciálně určená technika, která je v takových případech povolána ze stanice BVV.

Požár se podařilo zcela zlikvidovat 1,05 hodin po půlnoci. Při požáru se zranil jeden muž, zástupce samosprávy. Vyšetřovatel HZS JMK konstatoval, že škoda nepřesáhne 150 tisíc korun. Příčinu v tuto chvíli vyšetřuje. Požárem byla zasažena plocha asi dvou hektarů.

Hasiči se během zásahu museli potýkat např. se závadou požární techniky i se zapadlým vozem, který zablokoval cestu. U zásahu pracovalo šest jednotek HZS Jihomoravského kraje a devět jednotek sborů dobrovolných hasičů. Celkem bylo na místě třiadvacet hasičských vozů.

Podobné situace budou muset hasiči zvládat také následující víkend, kdy se ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku uskuteční rozsáhlé cvičení složek IZS simulující velkoplošný požár lesa. Cvičení se bude účastnit na 50 hasičských jednotek.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet