Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči bojují s lesním požárem i ve Zlínském kraji

První oznámení o požáru v lesním porostu u obce Návojná přijalo naše operační středisko v 14:03 hodin. Už při příjezdu prvních jednotek bylo zřejmé, že špatně přístupný a členitý terén neumožní hasičům příjezd jejich těžké cisternové techniky bezprostředně k lokalitě zasažené požárem. Na místo události byly tedy povolány další posilové jednotky a v 15:09 hodin byl vyhlášen II.stupeň požárního poplachu.

Vzhledem ke skutečnosti, že se požár, jehož obvod podle odhadu činil asi 1km, nedařilo i přes všechno nasazení dostat pod kontrolu, byl v 16:00 hodin na místo události povolán vrtulník. Ten také po svém příletu okamžitě zahájil hašení místa ze vzduchu. Pro doplnění bylo zřízeno plnící místo na hřišti v obci Návojná.

V 17:34 hodin byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Na místě i nadále zůstává 14 jednotek jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. V součinnosti se starostou obce je pro zasahující hasiče zabezpečována strava a především nápoje.

18:15 hodin

Po provedení 15 shozů byl nasazený vrtulník odeslán k doplnění pohonných hmot. Na místě události je prováděno přeskupení nasazených sil a prostředků.

19:30 hodin

Vzhledem k tomu, že se i díky nasazení letecké techniky podařilo dostat požár rychle pod kontrolu, rozhodl velitel zásahu o zásadním snížení zasahujících sil a prostředků na požářišti. Od 18:45 hodin byly postupně jednotlivé jednotky s technikou odesílány na své stanice. Na místě události byly ponechány pouze jednotky dobrovolných hasičů z Nedašova a Návojné.

Na provedení tohoto zásahu se podle současných informací podíleli hasiči dvou profesionálních a 13 dobrovolných jednotek. Na místě mimo vrtulníku bylo nasazeno 10 cisternových a 6 dopravních automobilů.

Nasazené jednotky:

  • HZS – Valašské Klobouky, Zlín
  • SDH – Bojkovice, Štítná nad Vláří, Slavičín, Svatý Štěpán, Nedašova Lhota, Horní Lideč, Bylnice, Nedašov, Popov, Poteč, Návojná, Valašské Klobouky, Broumov.
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet