Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vozový park jednotky SDH Loket se rozrostl o CAS 20 Renault Wawrzaszek

V roce 2011 rozhodlo zastupitelstvo města Loket o pořízení nové cisternové automobilové stříkačky pro svou jednotku za využití státní a krajské dotace.

Jednotka doposud disponovala CAS 8 Avia (1992), DA 12 Avia (1979) a VEA Lada Niva (1996), což komplikovalo výjezd především v otázce ekonomické. Vzhledem k rostoucímu stáří vozidel taktéž jejich provoz a údržba zatěžovaly rozpočet města čím dál tím více.

Město tedy úspěšně získalo dotaci ze státního programu na reprodukci požární techniky a zároveň dostalo příslib dotace krajského úřadu. V následném výběrovém řízení zvítězila společnost Wawrzaszek ISS. Po setkání a dohodě se zástupci firmy byl zpracován nákres cisterny a rozmístění výbavy.

Dne 29. 10. 2012 odjeli tři členové sboru do polského města Bielsko-Biała, kde firma sídlí a kde má rovněž svůj výrobní závod. Tam byly dovezeny technické prostředky, které si jednotka chtěla ponechat, tady například elektrocentrála, nosítka apod.

8. 11. 2012 bylo vozidlo v Polsku převzato a převezeno do Lokte. Následně probíhalo zaškolování strojníků pro obsluhu a dne 20. 11. 2012 byla CAS zařazena do výjezdu.


Jedná se o CAS 20/3000/300 M2R na podvozku Renault Middlum 300 4×4 s nástavbou z hliníku a kompozitu. Nádrže na vodu a pěnidlo jsou nerezové.

Vozidlo pohání motor o výkonu 213 kW a maximálním točivém momentu 1150 Nm. Ten splňuje emisní normu Euro 5, převodovka je mechanická.

Šestimístná kabina vozu je vybavena úchyty pro dýchací techniku, spojové prostředky a minerálky. Samozřejmostí je integrovaný panel s kontrolními prvky nástavby – provozu čerpadla a objemu nádrží.

Samotná nástavba je pak šestiroletová, krytá roletkami s podélnými madly. Přístup k obsluze čerpadla Ruberg je řešen nahoru výklopnými dveřmi. Přední a zadní skříně mají v dolní části výklopné nášlapy, které umožňují lépe dosáhnout na vybavení.

Vozidlo je samozřejmě vybaveno dle zadání samotných hasičů, mají tak k dispozici vše, co pro své zásahy potřebují.

Sdílet