Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u čtyř nehod

Ke čtyřem dopravním nehodám dnes (17. ledna 2007) vyjížděli hasiči z jednotek HZS Jihomoravského kraje. Následky tří dopravních nehod přitom odstraňovali v okrese Znojmo a jednu na Břeclavsku.

K tragické nehodě hasiči vyjížděli na silnici mezi obcemi Hevlín a Hrabětice na Znojemsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 6:16 hodin, na silnici nedaleko hraničního přechodu s Rakouskem se čelně srazilo vozidlo Škoda 120 a tahač Volvo s návěsem. Třicetiletý řidič škodovky nehodu nepřežil a jeho tělo hasiči pomocí hydraulického nářadí vyprostili z vozidla, které po střetu skončilo částečně mimo vozovku. U škodovky hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Řidič kamionu vyvázl bez zranění, souprava se ale ocitla mimo vozovku ve zhruba čtyřmetrovém srázu, kde kabina tahače narazila do několika stromů a zabořila se do mokrého podloží. Při nehodě byla proražena palivová nádrž se 650 litry nafty. Vytékající palivo se však řidiči podařilo zachytit do kbelíku a hasiči prasklinu v nádrži utěsnili speciálním tmelem. Do terénu tak žádné ropné látky neunikly. Po vyšetření a zadokumentování nehody dopravní policií hasiči před 10. hodinou zahájili vyprošťování kamionu. Ve srázu bylo nutné odřezat šest stromů a na místo byl povolán osmadvacetitunový jeřáb. S jeho pomocí se krátce před polednem podařilo vyprostit prázdný návěs. Další dvě hodiny trvalo vyprošťování zdemolovaného tahače Volvo.
Vozidlo hasiči zvedali jeřábem a postupně vytahovali na vozovku pomocí lana a navijáku zásahového vozidla Tatra 815. Tahač se podařilo na vozovku dostat před 14. hodinou, kdy hasiči pomohli vrak naložit k odtahu a po úklidu komunikace ukončili zásah. Po dobu vyprošťování soupravy byla silnice z Hevlína do Hrabětic na čtyři hodiny uzavřena.
Nedaleko od místa první nehody hasiči po 7. hodině odstraňovali následky střetu tří vozidel. Na křižovatce v Hevlíně řidič vozidla Opel Corsa narazil do vozidel Toyota Corolla a Ford Escort. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, hasiči u vozidel udělali protipožární opatření a odpojili baterie. Protože nehoda zcela zablokovala vozovku a dopravní policisté v té době vyšetřovali jinou nehodu, hasiči zakreslili polohy vozidel a auta odtáhli mimo silnici. Povrch komunikace také uklidili od střepů a zbytků plastů a plechů.
Na Znojemsku hasiči po 6. hodině odstraňovali také následky nehody tří vozidel u obce Lechovice. Vozidlo Renault Megane se střetlo s vozidle Mazda a do nich narazil ještě další Renault. Z aut hasiči pomocí hydraulické techniky vyprostili dva těžce zraněné, zraněni byli i další dva účastníci nehody. Na vozidlech hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterie.
Na Břeclavsku hasiči dnes v 7:40 hodin vyjížděli k nehodě vozidla Ford Tranzit, které havarovalo na silnici nedaleko Lednice. Dodávka mimo vozovku narazila do stromu a přední částí obtočila kmen. Zraněný dvaatřicetiletý řidič vozidla byl při příjezdu hasičů již v péči zdravotníků. Baterii dodávky hasiči odpojit nemohli, protože náraz ji roztříštil. Po dobu šetření nehody hasiči v místě havárie usměrňovali dopravu. Poté dodávku zaklesnutou do kmene stromu pomocí lana a navijáku odtrhli, pomohli naložit k odtahu a vozovku uklidili od hlíny a střepů.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet