Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil byt v panelovém domě, potýkaly se s ním čtyři jednotky hasičů

S požárem bytu v panelovém domě v Brně-Kohoutovicích se potýkaly čtyři jednotky HZS z brněnských stanic BVV, Lidická, Starý Lískovec a Líšeň. 

Událost byla na tísňovou linku hlášena v 18,30 hodin. Podle informací byl dům silně zakouřený a lidé viděli plameny v jednom z bytů ve 4. patře.

Šest minut od ohlášení přijeli na místo hasiči ze stanice BVV. Vytvořili do poschodí vodní proud. Zjistili, že ve dveřích do bytu stojí jeden z jeho uživatelů a snaží se plameny uhasit nástěnným hydrantem. Hasiči v dýchacích přístrojích vnikli do bytu a vyvedli z něj popáleného osmatřicetiletého muže. Záchranná služba z místa odvezla také jednadevadesá­tiletou obyvatelku domu, která měla zdravotní potíže. Jeden z obyvatelů se nadýchal kouře, ale péči záchranné služby odmítl.

Požár poškodil rozvody vody, která následně vyplavila velkou část domu. Hasiči po likvidaci požáru odčerpali tuto vodu z výtahové šachty pomocí kalového čerpadla.

Celý dům museli odvětrat a průběžně měřili také možný únik plynu z poškozeného bytu. S pomocí pracovníků speciálních služeb uzavřeli rozvody vody, elektřiny a plynu.

Na místo přijel starosta městské části, který obyvatelům domu nabídl náhradní ubytování. Tuto možnost však nikdo z nich nevyužil. Hasiči provizorně označili potemnělé schodiště uvnitř domu pomocí chemických světel.

Po důkladné kontrole požářiště termokamerou ohlásil velitel zásahu ve 20,38 hodin likvidaci požáru a jednotky se postupně vracely na své základny. Podle předběžného odhadu způsobil požár škodu ve výši 1,5 milionu korun.

Příčinu jeho vzniku vyšetřuje příslušník HZS ve spolupráci s Policií ČR.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet