Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvacetiletý mladík se ráno vážně zranil při nehodě ve Frenštátě pod Radhoštěm, vyprostit ho museli přivolaní hasiči

K dopravní nehodě, která se odehrála na Novojičínsku, byli dnes ráno (30.4.), spolu s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, voláni i záchranáři ZZS. Pracovníci zdravotnického operačního střediska přijali výzvu na lince 155 krátce po páté hodině.

K havárii osobního vozidla ve Frenštátu pod Radhoštěm byla vyslána lékařská posádka rendez-vous a výjezdová skupina rychlé zdravotnické pomoci z nedalekého stanoviště ZZS.

Dvacetiletý řidič zůstal zaklíněn v automobilu a o jeho vyproštění se postarali hasiči. Muž byl při vědomí, prvotní vyšetření lékařkou záchranné služby však ukazovalo na vážné poranění páteře. Pacientovi byla nejprve zajištěna krční páteř pomocí fixačního límce, a na vyprošťovacím rámu byl šetrně přeložen na vakuovou matraci, do které jej záchranáři zafixovali.

Dále postiženého připojili k monitoru srdeční činnosti, provedli kanylaci žíly a zahájili podávání potřebných léků a infúzních roztoků.

Charakter zranění vyžadoval šetrnou přepravu muže do traumatologického centra a pozemní posádky proto v průběhu ošetřování přivolaly na místo nehody také vrtulník LZS z Ostravy. Letečtí záchranáři si převzali pacienta na palubu stroje a zajistili jeho vzdušný transport na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě. Do péče tamních lékařů jej předali krátce po půl sedmé.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet