Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Bynině napáchal škodu za 100 tisíc, z garáže se plameny na dům naštěstí nedostaly

V 10:10 hodin bylo operační středisko zlínských hasičů informováno o požáru pneumatiky v interiéru samostatně stojící garáže na pozemku rodinného domu v části města Valašské Meziříčí – Bynina. Podle následně zjištěných informací požár jako první zaregistrovala sousedka a upozornila na něj majitele, který sekl trávu u svého domu.

Na místo požáru byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí a současně byl také vyhlášen poplach jednotce dobrovolných hasičů obce Poličná. Jako první dorazili profesionálové a to asi sedm minut od svého výjezdu ze stanice.

Jak bylo provedeným průzkumem zjištěno, požár zachvátil vnitřní prostor zděné garáže s navazujícím sklípkem a plameny se mimo interiéru šířili také na dřevěné podbití střešní konstrukce. Díky plechové střešní krytině nedošlo k rychlému prohoření střechy a možnému rozšíření požáru na blízký rodinný dům.

Hasební zásah byl jednotkami veden jak přímo do interiéru garáže, tak i na střešní konstrukce. K lepší přehlednosti a efektivitě hašení vnitřních prostor byla nasazena i přetlaková ventilace. V 10:33 hodin byl požár lokalizován a v 10:56 hodin mohl velitel zásahu ohlásit jeho celkovou likvidaci. Samotný hasební zásah byl prováděn v dýchací technice.

Jak bylo našim vyšetřovatelem následně zjištěno, za příčinou vzniku požáru stojí pravděpodobně technická závada na části vnitřního rozvodu elektroinstalace garáže. Prvotní odhad škody byl stanoven na 100.000,– Kč. Hasičům se podařilo zachránit majetek v hodnotě dalších 100.000,– Kč. V případě, že by byl přímo ohrožen i rodinný dům, činila by hodnota uchráněného majetku více jak 1 000.000,– Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet