Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Filipojakubská noc se na Vysočině obešla bez větších požárů

V průběhu úterý 30. dubna 2013 zasahovaly jednotky požární ochrany v našem kraji u 34 událostí. Počet událostí tak překročil obvyklý denní průměr, který se pohybuje okolo 25 událostí.

V průběhu posledního dubnového dne likvidovali hasiči v Kraji Vysočina 7 požárů. Nejčastěji hořelo na Žďársku, naopak na Třebíčsku nemuseli u požáru hasiči zasahovat včera vůbec.

Od půlnoci do sedmé hodiny ranní zasahovali hasiči na Vysočině u jednoho požáru. Nikdo při požárech nepřišel o život a ani nebyl zraněn.


Odpoledne zaměstnaly hasiče především požáry lesních porostů

Ve 13:03 hod vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k požáru v lese v katastru obce Martinice u Onšova na Pelhřimovsku. Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že plameny zasáhly lesní hrabanku, hranici palivového dřeva, ale také šest vzrostlých smrků.

Na likvidaci požáru jednotky nasadily několik vodních proudů. Po pár minutách intenzivního hašení se podařilo hasičům požár lokalizovat. Úplně požár hasiči zlikvidovali ve 13:48 hod.

U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z obce Martinice u Onšova, Onšova a Košetic. Podle sdělení majitele škoda požárem nevznikla.


Beze škody se také obešel požár lesa v katastru obce Koroužné na Žďársku, ke kterému vyjížděli hasiči ve 13:50 hod. Požár, který zasáhl plochu přibližně 50 × 30m hasila jednotka profesionálních hasičů ze stanice Bystřice nad Pernštejnem společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Bystřice nad Pernštejnem a Štěpánova nad Svratkou.


Na balkóně panelového domu hořel popelník, požár se obešel beze škody

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Nového Města na Moravě byly v 18:53 hod vyslány k ohlášenému požáru na balkóně panelového domu na ulici Hornická v Novém Městě na Moravě. Požár, který majitel bytu uhasil ještě před příjezdem jednotek na místo události, se obešel beze škody.


Večer a noc ve znamení typických „čarodějnických“ po­žárů

Ve 20:48 hod vyslalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina jednotku profesionálních hasičů ze stanice Jihlava k ohlášenému požáru v katastru obce Čížov. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že se jedná o požár odpadu, ten jednotka velmi rychle zlikvidovala vysokotlakým vodním proudem. Požár se obešel beze škody.

Ve 21:04 hod vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči z Ledče nad Sázavou k požáru keře na zahradě rodinného domu na ulici Růžová v Ledči nad Sázavou. Požárem škoda nevznikla.

Škodu ve výši 4 tisíce korun za sebou zanechal požár okrasné tůje a borovice na zahradě u rodinného domu ve Světlé nad Sázavou – Rozkoši. U požáru zasahovali ve 22:25 hod profesionální i dobrovolní hasiči ze Světlé nad Sázavou. Požár vznikl od zábavní pyrotechniky.


Nad ránem shořela na Třebíčsku chatka na nářadí

Třebíčští profesionální hasiči zasahovali ve středu 1. května 2013 před pátou hodinou ráno u požáru chatky vTřebíči – Poušově. Požár se obešel beze škody.


Tři plané poplachy

V průběhu večera a noci vyjely jednotky požární ochrany celkem třikrát k ohlášenému požáru, aby po příjezdu na místo události zjistily, že se jedná o pálení čarodějnic. Hasiči takto vyjížděli do Měřína, Ocmanic a Hodic.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet