Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár vzniklý pod pergolou nakonec zasáhl tři rodinné domy, způsobila ho špatná instalace krbu

Dne 1. května 2013 v 07:45 byl na KOPIS Kladno ohlášen požár pergoly navazující na objekt řadových rodinných domků v obci Luštěnice, část Zelená, na místo události se postupně dostavily povolané jednotky požární ochrany HZS stanice Benátky nad Jizerou a Mladá Boleslav a dále JPO SDH obcí Luštěnice, Dobrovice a Milovice.

Požár se z prostoru pergoly rozšířil do interiéru řadového domku a dále do střešní konstrukce, na níž navazovala a dále byly zasaženy oba sousední domky v řadě v části střešní konstrukce.

Náročný zásah v dýchací technice spočíval především v likvidaci požáru uvnitř zasaženého objektu a souběžně další jednotky prováděli rozebírání střešních konstrukcí a postupné dohašování zde objevených ohnisek.

Požár se JPO podařilo lokalizovat v 09:07 a likvidace byla provedena v 09:38. Po ukončení hasebního zásahu se jednotky vrátily na své základny s výjimkou domácí JPO SDH Luštěnice, která na místě setrvala do večerních hodin a prováděla nejen asistenční dohled nad požářištěm, ale i další činnosti dle pokynů starosty obce a požadavků majitelů zasažených objektů (vyklízení, zakrytí poškozených střech plachtami.

Škoda, která byla požárem způsobeny byla předběžně odhadnuta na 6 milionů korun a hodnoty uchráněné hasebním zásahem na 9 milionů korun.

Jako příčina vzniku požáru byla vyšetřovatelem HZS stavena verze nesprávné umístění a instalace topidla v prostoru pergoly rodinného domu.

nprap. Bc. Jaromír Brzák
HZS Středočeského kraje
Územní odbor Mladá Boleslav

Sdílet