Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů Královéhradeckého kraje od 30. dubna do 1. května 2013

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové vyjeli v noci z pondělí na úterý 30. dubna k otevření dveří bytu v ulici Baarova v Hradci Králové. Podle ohlašovatelky její přítel neotvíral a nereagoval na zvonění. Hasiči po příjezdu na místo zabouchali na dveře a muž sám otevřel. Vypověděl, že pouze tvrdě spal a neslyšel zvonění.

Ve středu 1. května o půl čtvrté ráno otevírali hasiči z centrální stanice Hradec Králové dveře bytu v ulici Edvarda Beneše v Hradci Králové, kde se nacházela nemohoucí žena. Ta byla zkontrolována přivolanou záchrannou službou a ponechána doma.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Bez zranění se obešla dopravní nehoda tří osobních vozidel, která se stala v úterý 30. dubna odpoledne v Česticích. Na místo události vyjeli krátce před 15.00 hodinou profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí. Hasiči po příjezdu na místo nehody zajistili jedno z havarovaných aut proti požáru. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


Ve středu 1. května zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a hasiči HZS podniku Škoda Kvasiny u dopravní nehody motocyklu a osobního vozidla u Skuhrova nad Bělou. Při střetu motocyklu Suzuki RS s osobním autem Škoda Fabia byl zraněn řidič motorky a jeho spolujezdkyně.

Hasiči po příjezdu na místo asistovali záchranářům při ošetřování osobou zraněných osob. Řidiče pomohli naložit do vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice, zraněná žena byla převezena sanitou. Hasiči zajistili motocykl proti požáru a úniku provozních náplní. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR.


Územní odbor Náchod

Profesionální hasiči z Jaroměře byli v úterý 30. dubna dopoledne přivoláni k odstranění neznámé látky z vozovky v Nádražní ulici v Jaroměři. Hasiči zkontrolovali místo a zjistili, že látku kvůli malému množství nelze odstranit sorbentem. Skvrnu v délce zhruba 100 metrů odstranili přivolaní pracovníci Správy a údržby silnic.


Jedna osoba byla zraněna při úterní nehodě staršího typu osobního vozidla Škoda v Klosově ulici v Novém Městě nad Metují. Na místo události vyjeli o půl dvanácté dopoledne profesionální hasiči z Dobrušky a místní dobrovolní hasiči. Osobní auto skončilo na boku.

Řidič utrpěl zranění a byl ošetřen záchrannou službou. Hasiči převrátili vůz zpět na kola a zabezpečili jej proti požáru. Uniklé provozní náplně zasypali sorbentem a odklidili z vozovky. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


Profesionální hasiči z Náchoda zasahovali v úterý v poledne u dopravní nehody dvou vozidel v Náchodské ulici ve Velkém Poříčí. Při srážce osobního vozidla s dodávkou byli zraněni dva lidé. Hasiči asistovali záchranářům při ošetření zraněných osob a zároveň zabezpečili obě vozidla proti požáru a úniku provozních náplní.


Čtyři jednotky profesionálních hasičů z Náchoda a dobrovolných hasičů z České Čermné, Nového Hrádku a Náchoda byly ve 12:44 hodin přivolány k požáru maliní v lese v České Čermné. Jednalo se o neohlášené pálení, které se vymklo kontrole. Hasiči zlikvidovali požár pomocí vodního proudu a lopat. Hmotná škoda nevznikla.


Broumovští profesionální hasiči v úterý večer otevírali dveře bytu v ulici Protifašistických bojovníků v Broumově.


Ve středu 1. května dopoledne byli profesionální hasiči z Broumova přivoláni k úniku hydraulického oleje z vozidla komunálních služeb v ulici Na Příkopech v Broumově – Poříčí. Z poškozeného nákladního vozidla uniklo zhruba 15 litrů oleje, které hasiči zasypali sorbentem a odstranili z vozovky.


Jednotka dobrovolných hasičů z Nového Města nad Metují byla v 16:04 hodin přivolána k dohašení doutnajícího ohniště po pálení čarodějnic v Novém Městě nad Metují – Krčíně.


Bez zranění se obešla včerejší dopravní nehoda dvou osobních vozidel, která se stala u Říkova. Profesionální hasiči z Jaroměře provedli protipožární opatření a zabezpečili obě vozidla proti úniku provozních látek.


Územní odbor Trutnov

Profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem vyjeli v úterý 30. dubna v podvečer k otevření dveří bytu ve Verdeku.


Profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Úpice byli v 17:17 hodin přivoláni ke střetu cyklisty s osobním vozidlem v Batňovicích. Při příjezdu hasičů již na místě zasahovala záchranná služba, která měla v péči zraněného cyklistu. Hasiči zkontrolovali a zajistili osobní vozidlo Daewoo Matiz proti úniku provozních náplní. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


Tři jednotky profesionálních hasičů ze Dvora Králové nad Labem, dobrovolných hasičů z Hostinného a Mostku byly ve 22:03 hodin přivolány k požáru v Horním Nemojově. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se jedná o neohlášené pálení, které je pod kontrolou. Hasiči nezasahovali a vrátili se zpět na své základny.


Dne 1. května odpoledne vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem na pomoc záchranné službě s transportem pacienta do sanity v Miřejově.


Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Nové Paky vyjeli v úterý 30. dubna dopoledne na žádost Policie ČR k vytažení notebooku z rybníka „Bahňák“ v Havlově ulici v Nové Pace. Hasiči ve speciálních kalhotách, plovací vestě a s kovovými hráběmi vylovili ze dna rybníka počítač, který předali policistům.


Novopačtí hasiči byli v 11:25 odvoláni z předchozí události k ohlášenému požáru u cihelny v Nové Pace. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o ohlášené pálení roští a suché trávy pod dozorem. Jednotka nezasahovala a vrátila se na místo první události k rybníku.


Jičínští hasiči během úterního odpoledne vyprošťovali dva lidi z kabiny porouchaného výtahu v domě na náměstí V. Čtvrtka v Jičíně.


Ve středu 1. května v noci vyjeli profesionální hasiči z Jičína k úniku vody ze zamčeného bytu v ulici Barákova v Jičíně – Novém Městě. Voda protekla do bytu pod ním. Jeden ze sousedů uzavřel ještě před příjezdem hasičů hlavní uzávěr vody v domě. Policisté kontaktovali majitele bytu, ve kterém došlo k úniku bytu.


Dobrovolní hasiči z Miletína odstraňovali strom, který spadl na garáž v ulici Jiřího z Poděbrad v Miletíně. Hasiči rozřezali strom a odstranili z objektu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.


K dopravní nehodě osobního vozidla došlo včera před polednem na silnici mezi Lázněmi Bělohrad a obcí Lány. Pětadvacetiletý řidič osobního auta Peugeot 206 z dosud nejasných příčin vyjel ze silnice a skončil v korytu potoka u silnice. Automobil zůstal převrácený na pravém boku.

Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Nové Paky a následně také profesionální hasiči z Jičína s vyprošťovacím automobilem. Při příjezdu hasičů na místo byl řidič venku z vozidla. Hasiči pomohli záchranářům se zajištěním pacienta do vakuových nosítek a s jeho naložením do sanity.

Havarovaný vůz byl pomocí jeřábu vytažen z koryta a naložen na odtah. Hasiči následně očistili vozovku od provozních náplní a částí z poškozeného auta. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Foto: požární stanice Nová Paka

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet