Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté a hasiči hledají dva muže a dítě, kteří splavovali řeku Moravu

Ve středu v 19:30 hodin přijali policisté na tísňové lince oznámení o pohřešování tří osob, které měly v uvedený den splavovat řeku Moravu na Hodonínsku a nepodávají o sobě žádnou zprávu.

Podle oznamovatele se mělo jednat o dva muže a jedno nezletilé dítě. Ani jejich mobilní telefony nebyly kontaktní a pohřešované se nepodařilo žádným jiným způsobem kontaktovat. Proto se policisté pustili do pátrání po těchto osobách. Prověřili zdravotnická zařízení, restaurační zařízení v okolí řeky, rodinné příslušníky a známé osoby.

Nikde na těchto místech na jejich stopu nenarazili. Současně se policejní hlídky a hasiči rozjeli k řece Moravě, kde se po osádce člunu pokoušeli pátrat. Pátrání na řece i v jejím okolí pokračovalo až do nočních hodin, kdy bylo přerušeno.

Ve čtvrtek ráno na místo dorazily nové síly a prostředky. Do pátrací akce bylo zapojeno celkem 35 policistů, profesionálních i dobrovolných hasičů. Na vodu bylo spuštěno celkem 5 člunů, jejichž osádky propátrávaly hladinu a břehy řeky.

Další lidé pak pěšky postupně prohledávali oba břehy. Na místo dorazili i policejní potápěči se speciální technikou k pátrání pod hladinou. Do současné doby se žádnou z pohřešovaných osob nepodařilo nalézt.


AKTUALIZACE 2. 5. 2013: Pátrání na hladině, pod hladinou i v okolí břehů pokračovalo až do pozdních odpoledních hodin. Poté byl na místo pro příznivé povětrnostní podmínky přivolán také policejní vrtulník s termovizí, který měl za úkol zmonitorovat inkriminované místo a jeho okolí.

Avšak ani pátrání ze vzduchu nepřineslo požadovaný výsledek a tak byla pátrací akce pro dnešní den přerušena. Pokračovat bude opět v pátek od ranních hodin, kdy na místo přijedou policisté, hasiči a potápěči. S vodohospodáři máme předběžně domluveno, že sníží průtok řeky, aby poklesla hladina a pátrání tak mohlo být účinnější.


AKTUALIZACE 3. 5. 2013: Dnes pokračuje pátrání po trojici pohřešovaných osob, které ve středu s největší pravděpodobností utonuly při splavování řeky Moravy.

Dnes se opět do pátrání zapojí policisté ve spolupráci s hasiči a potápěči. Situaci zkomplikovalo včerejší deštivé počasí, které způsobilo zvednutí hladiny o půl metru a zvýšení průtoku ze 60 na 90 kubíků za sekundu. Z tohoto důvodu je vyloučeno, aby potápěči pátrali pod hladinou, a tak budou pátrací práce probíhat pouze z plovoucích člunů. Ty by měly být na místě nasazeny celkem tři.

Jednu pevnou hlídku máme situovánu také na mostu přes Moravu u obce Rohatec, která má za úkol sledovat proplouvající tělesa za pomocí dalekohledu. Do pátrací akce je dnes zatím zapojeno 20 příslušníků PČR a HZS, kteří mají sraz v 9:00 ve Strážnici, kde si rozdělí úkoly a poté se přesunou k řece Moravě.

Pátrání bude směřovat především k lokalitě tzv. Osypaných břehů, kde byla nalezena potopená loďka, která by s největší pravděpodobností měla patřit pohřešované osádce.

nprap. Bc. Petr Zámečník
Policie ČR

Sdílet