Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První oběť silného větru v ČR – hasič!

Silný vítr, předpovídaný meteorology na odpoledne dne 18. ledna 2007, skutečně přichází a hasiči v celé republice začínají mít plné ruce práce. Stromy padají přes vozovku, přes železniční tratě, k jejich likvidaci hasiči používají motorové pily. Dále následují výjezdy na uvolněné vesměs plechové střešní krytiny a billboardy. Vítr si již i vybral svojí první obět, a to bohužel z našich řad.Foto: HZS hl. m. Prahy/Jan Kostík

Českolipsko

Ve Slunečné na Českolipsku na něj při zásahu spadl strom, který vyvrátil mohutný vítr. Dle tiskové mluvčí ZZS Liberec hasič zemřel v sanitce při převozu do nemocnice. Posádce záchranářů se ho bohužel nepodařilo přes veškerou snahu oživit.


Plzeňský kraj

Vše začalo před polednem a jen do 16:30 hodin vyjížděli k více jak 30 událostem. Stromy zatím padaly na Plzni – severu, Plzni – jihu, Rokycansku, Klatovsku, Domažlicku i Tachovsku. Hasiči vyjížděli k jejich likvidaci například do Chudenína, k Hojsově Stráži, ke Špičáku, k obci Životice, k Dobřívu, k obci Struhaře, k obci Lhotka na Plzni – severu, k Dobřanům, Kolinci, Mladotícím, k obci Plasy, k obci Doubrava, k Horšovskému Týnu, k obci Všeruby, k obci Hory Matky Boží, k obci Petrovice u Sušice, Budislavice, Těně, Kladruby na Tachovsku aj.

Na kravíně v obci Štítov v okrese Plzeň – jih vítr poškodil střechu. K uvolněnému plechu v Pražské ulici v Plzni na třípodlažním činžáku vyjížděli před patnáctou hodinou místní hasiči. K uvolněnému zrcadlu na křižovatce v obci Defurovy Lažany vyjížděli hasiči po patnácté hodině. Uvolněné zrcadlo demontovali a předali SÚS. Strom u obce Vrhaveč na Klatovsku přetrhl dráty elektrického vedení. Hasiči strom rozřezali a kabely ve spolupráci s pracovníkem ČEZ zajistili. K uvolněnému plechu na střeše pavlačového domu v Jateční ulici v Plzni vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Pobřežní. Plech byl uvolněný v polovině střechy a ve střeše vítr způsobil několik děr. Hasiči se snažili plechy přichytit k latím. Ulomené větve stromu spadly na telefonní vedení v Nádražní ulici v Nýřanech. Na místo po patnácté hodině vyjeli profesionální hasiči z Nýřan a profesionální hasiči Českých drah. Padlý strom přes vozovku u obce Křízek, který bránil průjezdu autobusu, odstraňovali dobrovolní hasiči ze Zbirohu.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje por. František Vaško

Moravskoslezský kraj

Především na spadlé stromy, nalomené větve a uvolněné plechy vyjížděli hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli sílícímu větru ve čtvrtek 18. 1. 2007 během dne zhruba do 16:00 hodin. Celkem šlo o 16 výjezdů. První událost byla zaznamenána ve čtvrtek po jedenácté hodině. Zasahovaly především jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Situace je ale zatím poměrně klidná.

V Ostravě to bylo sedm zásahů – například větve padaly ve Vítkovicích v ulici Středulinského, uvolněné plechy hasiči připevňovali v Moravské ulici v Ahepjukově ulici a v Ostravě – Jihu v Plavecké ulici. Na Karvinsku to bylo šest zásahů – například stromy padaly na silnice v Českém Těšíně (Hrabinská ulice) a v Horních Bludovicích, nalomené větve byly v Bohumíně a v Karviné v Tatranské ulici (shazování větví z koruny pomocí automobilového žebříku), plechy hasiči připevňovali na dvou místech Havířova.

Strom přes silnici byl i v Řepišti na Frýdecko-Místecku a ve Velké Polomi na Opavsku. Podniková hasičská jednotka pak vyjela v areálu opavské farmaceutické firmy Ivax k uvolněnému dílu vzduchotechniky.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

Hlavní město Praha

Silný vichr v Praze omezil dopravu. Nejvážnějším případem byl stoletý strom – síla kmenu cca 3 metry, který spadl napříč přes ulici Přátelství a zablokoval dopravu. V Karlíně se uvolnila střešní krytina a následovalo další velké množství výjezdů k událostem v rámci silného větru.

HZS Českých drah

Drážní hasiči z celé ČR během dnešního dne zaznamenávají rovněž velké množství událostí diky silnému větru. Zatím nejvážnější událost na železnici se stala večer u Milína na Příbramsku. Před šestou hodinou tam narazil rychlík jedoucí z Berouna do Českých Budějovic do stromu. Strojvedoucí utrpěl zranění a provoz na této trati je přerušený.

Slovenská prevence před větrem

Orkán Kyrill, ktorý dnes zasiahol viaceré európske krajiny, zmobilizoval na ich území tisícky hasičov. Ani Slovenská republika nie je výnimkou. Hasičský a záchranný zbor má od 18. hodiny dnes, t.j. vo štvrtok 18. januára 2007 až do 7. hodiny rannej v piatok 19. januára 2007 pohotovosť 100 – percentného početného stavu slúžiacej zmeny na hasičských staniciach v sídle všetkých krajských riaditeľstiev zboru, na všetkých hasičských staniciach Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, ako aj na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Poprade. Celkovo bude teda v službe 264 hasičov. Ďalších 254 hasičov bude pripravených v rámci služobnej pohotovosti v mieste bydliska. V pohotovosti je aj všetka hasičská technika a vecné prostriedky, potrebné pre zdolávanie mimoriadnych udalostí súvisiacich s možnou víchricou.

pplk. PhDr. Alena Bučeková
hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informace o událostech budou postupně doplňovány. -vap-
Sdílet