Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Dvoudenní taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku dnes odpoledne skončilo

Hasiči se museli potýkat se simulovaným požárem lesa. Nasazeno bylo téměř 50 hasičských jednotek a to jak Hasičského záchranného sboru tak především jednotek SDH. Postupně v místě zasahovalo na 400 hasičů.

U zásahu pracovalo mobilní operační a informační středisko HZS JMK a štáb velitele zásahu, který se musel vypořádat s řadou obtíží vyplývajících ze zkušeností z loňského rozsáhlého požáru lesa u Bzence na Hodonínsku. Štáb vytvořil dostatečné zásobování dvanácti proudů vodou. Zřídil funkční a efektivní kyvadlovou dopravu vody cisternami a dálkovou dopravu vody hadicemi na vzdálenost 1200 metrů.

K hašení byl využit armádní vrtulník Sokol W3A i policejní Bell 412. Oba stroje hasily pomocí závěsných bambivaků, které se plnily z cisteren a také z hladiny blízké vodní nádrže.

První den se zapojil do cvičení střelmistr HZS JMK, který se svým týmem prakticky vyzkoušel různé způsoby odstraňování překážek a kácení stromů.

Ani v nočních hodinách hasiči nezaháleli. Na řadu totiž přišla evakuace obyvatel z požárem ohrožené osady do vystavěného evakuačního střediska. Štáb ve spolupráci se společností GINA Software využíval mapové a informační podklady a s pomocí GPS modulů online sledoval pohyb jednotek v oblasti požáru.

K zajištění komunikace využil štáb satelitní připojení. Vysoké učení technické v Brně předvedlo využití velkých leteckých modelů k monitorování terénu. Letouny mohou dokumentovat prostor a vytvářet aktuální fotomapy, se kterými dále pracuje štáb velitele zásahu. Není proto nutné využívat vrtulník.

Do cvičení se zapojily především jednotky z Jihomoravského kraje, ale také místní vojenská hasičská jednotka a hasiči ze sousedního Olomouckého kraje. Dále cvičili příslušníci ze Základny logistiky HZS ČR z Olomouce a HZS Středočeského kraje s čerpacím agregátem SOMATI.

Zapojili se hasiči Záchranného útvaru HZS z Hlučína. Dokumentaci cvičení zajistili zaměstnanci Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Na cvičení přijeli i zástupci Generálního ředitelství HZS ČR, kteří jej hodnotili velmi kladně.

V následující týdnech bude nutné zpracovat a vyhodnotit poznatky získané dvoudenní akcí.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet