Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Větrná smršť – orkán Kyrill 2007

Dnes, 19. 1. 2007 do 17:00 hod. zasahovaly jednotky požární ochrany v České republice u zhruba 400 událostí, které souvisely se silným větrem. Hasiči, kterých bylo nasazeno téměř 20 000, tak během čtvrtka a pátku (do 17:00 hod.) zasahovali již u celkem 4 400 událostí souvisejících se silným větrem. Orkán Kyrill si bohužel vybral oběť i v řadách hasičů. Celkový počet obětí větrné smršti se zastavil na čísle 4.

Liberecký kraj

V průběhu čtvrtka 18. ledna 2007 a pátku 19. ledna 2007 (do 13:00 hod.) vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 474 událostem, které byly převážně spojeny s likvidací následků nočního orkánu Kyrill. Hasiči převážně odstraňovali zlámané a vyvrácené stromy z komunikací, střech domů a vozidel, upevňovali a odstraňovali uvolněné střešní krytiny, utržené komíny a přetrhané vedení.

Území okresu Liberec zaznamenalo během noci 165 výjezdů, které si vyžádaly spadané stromy a potrhané telefonní vedení a vedení elektrické energie nejvíce v centru a v jednotlivých částech Liberce. Územní odbor Semily zaznamenal 136, Česká Lípa 100 a Jablonec nad Nisou 73 událostí spojených s prudkým nárazovým větrem.

Hasiči zasahovali také u několika požárů spojených se silným větrem. Některé stromy při pádu na vedení elektrické energie začaly hořet a jiskry se větrem rozšířily i na travní porost. Nutný byl také zásah u požárů trafostanic v Semilech, Rokytnici u Jilemnice a ve Stráži nad Nisou na Liberecku.

Také operační střediska HZS LK a obsluha tísňové linky 112 se během noci opravdu nenudila. Na krajské operační středisko byla povolána ze svého volna většina operačních důstojníků, spojařů a telefonistek tísňové linky 112, aby zvedali stovky telefonátů a řešili nepřehlednou situaci.

Na krajském operačním středisku v Liberci sloužilo najednou pod vedením ředitele operačního řízení a KIS plk. Bc. Milana Zobače a vedoucího KOPIS mjr. Bc. Martina Rybáře 6 telefonistů tísňové linky 112, 4 operační důstojníci a 4 spojoví technici. Celou situaci se podařilo dobře zvládnout především díky spolupráci s jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí a pohotovostních čet správců komunikací.

V souvislosti s úmrtím příslušníka HZS Libereckého kraje byla večer povolána také psycholožka HZS LK, která poskytovala psychologickou pomoc kolegům na stanici Česká Lípa a byla k dispozici i rodině zesnulého. Ta její pomoci zatím nevyužila.

Při odstraňování následků vichřice zemřel profesionální hasič HZS Libereckého kraje a další dva byli zraněni

Při odstraňování stromu z komunikace č. 26211 v obci Slunečná zemřel ve čtvrtek 18. ledna 2007 okolo dvacáté hodiny hasič Dušan Lipovský, sedmatřicetiletý příslušník HZS Libereckého kraje sloužící na požární stanici Česká Lípa ve směně „A“. Muž byl příslušníkem HZS Libereckého kraje od podzimu roku 2002, to znamená přes čtyři roky ve služebním poměru.

Hasiči odstraňovali spadané stromy z komunikace a náhlý poryv větru vyvrátil další stromy. Dvěma hasičům se podařilo před padajícími stromy utéci. Třetího muže zasáhl kmen stromu, který mu způsobil zranění neslučitelná se životem. Kolegové hasiči i následně záchranáři zdravotnické služby se muže pokoušeli oživovat, ale již se jim nepodařilo navrátit ho k životu.

Další dva profesionální hasiči z požárních stanic v Semilech a Jilemnici utrpěli lehčí zranění při výjezdech k událostem. Zranění utrpěli oba hasiči ještě v prostorách stanice.

Všichni kolegové by tímto chtěli vyjádřit upřímnou soustrast rodině, příbuzným a známým a uctít památku zesnulého hasiče.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Hlavní město Praha

Jednotky HZS Praha, Sborů dobrovolných hasičů a HZS podniků likvidovaly následky živelné pohromy – vichřice. Jednalo se zejména o vyvrácené stromy, plechy padající ze střech, poškozené reklamní plochy apod.

V průběhu dne 18. 1. 2007 a 19. 1. 2007 do 06:00 vyjeli na území hl. města Prahy hasiči celkem k 411 událostem, z čehož 370 událostí se týkalo likvidování následků větrné smršti.

Postupně byly nasazeny jednotky HZS ze všech hasičských stanic na území Prahy, dále pak HZS podniků a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí.

Jednotky HZS Praha zasahovaly celkem u 226 událostí, z tohoto počtu bylo 185 výjezdů na následky větru, 17 požárů a 24 technických zásahů (dopravní nehody, otevření bytu apod.) Směna „A“ byla posílena o 25 % výjezdových příslušníků ze směny „C“, operační středisko HZS hl. m. Prahy a cool-centrum linky 112 bylo posíleno o 100 % příslušníků.

Jednotky Sborů dobrovolných hasičů zasahovaly celkem u 149 případů. Do akce bylo povoláno 25 jednotek o počtu 188 dobrovolných hasičů.

Jednotky HZS pražských podniků vyjížděly v souvislosti s větrem k 36 zásahům.

plk. Mgr. Vít Pernica
tiskový mluvčí
HZS hl. m. Prahy

Jihomoravský kraj

Při odstraňování následků vichřice hasiči v Jihomoravském kraji za posledních 24 hodin vyjížděli k téměř 200 zásahům. Od půlnoci do 13 hodin hasiči v souvislosti s vichřicí zasahovali u 133 událostí. Celkový počet zásahů za uplynulých 24 hodin se v 15:30 hodin přiblížil k číslu 200.

V současné době hasiči stále pokračují v odstraňování spadlých stromů, zajišťování utržených střech a dalších následků vichřice. Jeden z nejnáročnějších zásahů byl v Přístavní ulici u přehrady v Brně-Bystrci, kde v noci mohutný topol dopadl na střechu restaurace. Vzhledem k obtížně dostupnému terénu hasiči strom v noci odstraňovali pomocí automobilového žebříku a v práci pokračovali i celé dopoledne. Kmen bylo nutné zajistit hydraulickou vzpěrou a postupně rozřezávat, na místo byl nasazen speciální vyprošťovací automobil s výkonným jeřábem. Ulomená část mohutného stromu před 2. hodinou v noci poškodil tři vozidla zaparkovaná na tř. kpt. Jaroše v Brně.

V poledne hasiči na brněnském náměstí Svobody z pracovního koše třicetimetrového žebříku odstraňovali kovovou věž uvolněnou na střeše domu U mamlasů. V Brněnské ulici v Pohořelicích hasiči s pomocí vysokozdvižné plošiny odstraňovali vzrostlý akát zřícený na elektrické vedení. K zásahu povolali montéry rozvodných závodů.

Podle dostupných informací nebyl v kraji v souvislosti s vichřicí dosud nikdo zraněn a nebyly zaznamenány mimořádné škody.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Královéhradecký kraj

Větrná smršť, která se přehnala nad celou republikou, zapříčinila v Královéhradeckém kraji desítky výjezdů hasičů. Silný vítr vyvracel stromy, ničil střechy domů i elektrická vedení. Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje se od včerejší sedmnácté hodiny až do dnešní šesté hodiny prakticky nezastavili a vyjížděli k více jak dvěma stovkám událostí. Nejvíce práce měli hasiči na Trutnovsku a Hradecku.

Hasiči vyjížděli ke stovce popadaných stromů, které blokovaly silnice a poškodily elektrická vedení, na některých místech silný vítr utrhl nebo poškodil střešní krytiny domů. Vítr poškodil střechu v ul. P. Hanuše v Hradci Králové i na stánku v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V Třebechovicích pod Orebem hasiči odstraňovali spadlý strom z kolejiště. U Stračova na Hradecku silný vítr převrátil kamion. Řidič vyvázl bez zranění.

Uvolněnou střešní krytinu hasiči upevňovali i na budově sokolovny ve Velkých Svatoňovicích na Trutnovsku. V Chotěvicích na Trutnovsku popadaly sloupy elektrického vedení a desítky stromů zablokovaly komunikace.

Silný vítr poškodil střechu domu v Červeném Kostelci na Náchodsku a desítky popadaných stromů.

V Kacákově Lhotě na Jičínsku hasiči zajišťovali nalomený sloup Českého Telecomu s telefonními kabely. V Pařezské Lhotě na Jičínsku spadl strom na dráty vysokého napětí a na sloup místního rozvodu. V Barákově ulici v Miletíně poškodil vítr střechu domu. Hasiči i zde odstraňovali desítky vyvrácených stromů, které blokovaly silnice.

V Dobrušce v ul. Za Univerzitou spadl strom na rodinný domek. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Na Rychnovsku vítr vyvracel stromy a poškodil elektrická vedení.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Moravskoslezský kraj

Až v pátek 19. 1. 2007 kolem 14:00 hod. přestaly téměř pravidelné výjezdy hasičů z Moravskoslezského kraje k událostem, které souvisely se silným větrem. Přitom první zásahy na spadlých a nalomených stromech, poškozených střechách a uvolněných plechách či ořezávání nebezpečných větví jim začaly již ve čtvrtek 18. 1. 2007 před polednem. Všechny události se ale i v pátek obešly bez zranění.

Celkem bylo zaznamenáno v kraji od čtvrtečního poledne kolem 340 výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů – z toho ve čtvrtek kolem 160, v pátek asi o 20 více. Přes stovku se za oba dny přehouplo Frýdecko-Místecko, přes osm desítek zásahů bylo na Karvinsku. Nejlépe dopadla Ostrava s třemi desítkami zásahů za 26 hodin. Více než dvě desítky zásahů ale přitom za stejnou dobu zaznamenala tři mnohem menší města – Karviná, Havířov a Frýdek-Místek.

Během pátečního odpoledne hasiči například odstraňovali v Dolní Lutyni na Karvinsku strom, spadlý do elektrického vedení, stejně jako v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. V Žabni na Frýdecko-Místecku zase spadl strom na telefonní dráty.

Stromy na kolejích odstraňovali hasiči z Českých drah během pátku v Havířově-Bludovicích, na nádraží Krnov-Cvilín a v Jakubčovicích nad Odrou na Novojičínsku. O čtvrtý kmen se postarali profesionální hasiči ze stanice Nový Jičín na železničním přejezdu u Suchdolu nad Odrou.

Dobrovolní hasiči z Vrbna pod Pradědem odstranili během večera a noci několik stromů z železniční trati Vrbno pod Pradědem – Milotice nad Opavou u obce Široká Niva. Hasiči Českých drah odstraňovali ve čtvrtek dvě hodiny před půlnocí spadlý strom na kolejích v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku.

Více stromů na silnicích najednou museli například hasiči likvidovat v pátek kolem půl deváté na Bruntálsku v obcích Břidličná a Křišťanovice.

Například nejzávažnější zásah na Bruntálsku měli hasiči v Krnově ve Vančurově ulici. Zde strhl ve čtvrtek silný vítr střechu bývalé tělocvičny i s dřevěnou konstrukcí, pod kterou jsou podkrovní byty. Hasiči ze stanice HZS MSK v Krnově s krnovskými dobrovolnými hasiči pomohli občanům s evakuací majetku, nikdo nebyl zraněn.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděli hasiči v kraji od včerejší čtvrté hodiny odpoledne do dnešního dopoledne k cca 161 událostem. Hasiči nejčastěji odstraňovali stromy a větve přes komunikaci, stromy hrozící pádem. Dále vyjížděli ke strženým drátům el. vedení a zajišťovali uvolněné plechy na střechách.

Na Přerovsku vyjížděli hasiči krátce před jednou hodinou v noci k utržené střeše na bytovém domě v obci Dolní Újezd. Na místo události musela být povolána i plošina. Část střechy se hasičům podařilo upevnit, ale kvůli silnému větru museli práci přerušit.

V Šumperku zasahovali hasiči v areálu nemocnice, kde rovněž museli zajistit střechu na jedné z budov. V Mohelnici na Stanislavově ulici odstraňovali hasiči plechovou krytinu na výtahové šachtě paneláku.

Krátce před devátou hodinou dopoledne vyjížděli hasiči ze stanice v Konici do obce Dzbel na Prostějovsku, kde hrozil pád starší lípy před vchod rodinného domu. Hasiči pomocí motorové pily kmen rozřezali a pomocí jeřábu odstranili.

Martina Pavlíčková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Silný vítr o síle orkánu, který předpovídali meteorologové na čtvrtek 18. ledna 2007, zasáhl i Pardubický kraj. Vítr vyvracel stromy, lámal větve, blokoval dopravu, ničil střechy obydlí a docházelo také k pádům drátů vysokého napětí. Již ve večerních hodinách (v 18:32 hodin) vyjížděli hasiči z Přelouče do Kladrub nad Labem, kde spadl strom do drátů vysokého napětí. Hasiči tady museli spolupracovat s pracovníky energetického závodu.

V 18:35 hodin likvidovali hasiči z Poličky spadlý strom přes silnici k obci Borová před železničním přejezdem. Další popadané stromy likvidovali hasiči v obcích Korouhev, Litomyšl, kde stromy s sebou strhly i dráty vysokého napětí. I tady hasiči spolupracovali s pracovníky energetických závodů. V centru Pardubic (ulice Sladkovského) hasiči za pomoci lezecké techniky museli odstranit utrženou část střechy z objektu a část střechy zpět připevnit.

Dobrovolní hasiči z Bystrého likvidovali strom, který znemožnil průjezd vozidel na silnici u obce Olešnice. Chrudimští hasiči v 19:26 hodin pomohli místním občanům s likvidací spadlého stromu na silnici z Markovic do Sobětuch. V 19:42 hodin hasiči z Poličky odstraňovali stromy, které spadly na silnici u Jimramova.

Ve 22:30 hodin chrastečtí hasiči zasahovali v místním podniku Dýha Chrast. Tady vítr utrhl celou střechu a déšť stačil poničit uskladněný materiál. Škoda dosud nebyla vyčíslena. Utržené balkónové dveře odstraňovali hasiči kolem 4 hodiny ranní u domu za divadlem v Pardubicích.

Hasiči Pardubického kraje se nezastavili celou noc. Zasahovali zejména u popadaných stromů na silnicích, na kolejích či železničních přejezdech, dále spadlé větve a stromy na obydlích, dále u utržených střech i zpřetrhaných drátů vysokého napětí. Dosud nebylo hlášeno žádné zranění, které by způsobil silný vítr. Vlivem větru došlo i k několika dopravním nehodám. Poškozenou techniku mají i některé dobrovolné jednotky hasičů.

Od 18. ledna 2007 18:32 hodin až do 19. ledna 2007 do 4 hodiny ranní hasiči Pardubického kraje zaznamenali celkem 200 výjezdů.

Hasiči ale během noci zasahovali i u dalších událostí. K požáru osobního vozidla do Černé u Bohdanče vyjížděli hasiči z Pardubic v prvních pěti minutách dne 19. ledna 2007. Požár hasiči zlikvidovali během několika minut. Přesto stačily plameny způsobit škodu za 150 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

Vlivem orkánu se převrátilo 19. ledna v 01:30 hodin v Českých Petrovicích nákladní auto Avia, z něhož uniklo 100 litrů nafty. Nafta se naštěstí zadržela ve vyjetých kolejích od vozidla a hasiči ji zachytili a odčerpali do připravených nádob. Na místo budou během dne přivoláni i pracovníci životního prostředí. Ke kontaminaci spodní vody pravděpodobně nedošlo.

K požáru stodoly u rodinného domu v Přelouči vyjížděli ve 2:08 hodin místní profesionální hasiči a hasiči z Pardubic. Jelikož silný vítr rychle rozšiřoval plameny, rozhodl velitel zásahu o vyslání dalších jednotek hasičů. Na místo se dostavily dobrovolné jednotky hasičů z Přelouče, Řečan nad Labem a Břehů. Při požáru došlo k uhynutí 6 ovcí, 10 králíků, 15 slepic a několika hus. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 3:30 hodin. Příčinu vzniku požáru bude zjišťovat vyšetřovatel hasičů. Škoda přesáhne 100 tisíc korun.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

Domažlicko

K vozidlu uvězněnému mezi stromy, ve kterém bylo malé dítě, vyjížděli k obci Lštění profesionální hasiči ze Staňkova. K zajištění rozbitých oken v bytě v Dolním Metelsku vyjížděli dobrovolní hasiči z Horšovského Týna. Až 12 stromů museli hasiči likvidovat u obce Kolovče v Černíkovském le­se.

Klatovsko

Část střechy spadlo v obci Drslavice na osobní automobil. Až 20 padlých stromů museli hasiči likvidovat u Horažďovic, ve směru na Komušín. Stejný počet padlých stromů přes vozovku likvidovali hasiči u Smržovce. Stromy přes elektrické vedení padly například u Hlíněného Újezda a Plánice. Plech ze střechy garáže strhl vítr ve Svitavské ulici v Sušici.

K poškozené střeše na ploše 60 metrů čtverečních na budově Nemocnice Sušice, kde se nachází jednotka intenzivní péče, vyjížděli místní profesionální hasiči. Zaměstnanci nemocnice museli evakuovat deset pacientů. Hasiči museli zlikvidovat také padlý strom před výjezdem ZZS. Vítr poškodil také střechu objektu v Klostermannově ulici v Sušici. Střechu poškodil vítr také v Šumavské ulici v Železné Rudě. Se střechou domu si pohrál vítr také v obci Žichovice.

Plzeň – jih

Utrženou střechu domu z vozovky hasiči uklízeli v obci Dvorec. Na garáž padl strom v Třebčické ulici v Nepomuku. Hasiči odstraňovali uvolněný plech ze střechy v Plzeňské ulici z bývalého pivovaru ve Štěnovicích.

Plzeň – město

Polovinu střechy utrhl vítr v Kaznějovské ulici v Plzni – Bolevci. Hasiči poškozenou část demontovali pomocí autožebříku. K uvolnění střechy větrem došlo také v Opavské ulici v Plzni – Doubravce. Vítr poškodil střechu také na budově průmyslové školy v Majerově ulici v Plzni. Opravu zajistí odborná firma. Asi 12 padlých stromů museli likvidovat hasiči na silnici u Nové Hospody, směr Domažlice.

Plzeň – sever

K nahlášenému poničenému domu padlým stromem, který měl mít porušené obvodové zdivo a střechu, vyjížděli hasiči do Revoluční ulice v Heřmanově Huti. Na místě nic nenalezli a událost byla kvalifikována jako planý poplach. K poškozené střeše na domu vyjížděli hasiči i do obce Vochov. Vítr ¼ střechy doslova sroloval a další dvě čtvrtiny střechy utrhl. Strhl i komín. Hasiči část poškozené střechy odstranili.

Rokycansko

Hasiči vyjížděli k ohlášeným spadlým drátům u hasičské zbrojnice v obci Kříše. Nic zde však nenalezli a událost byla kvalifikována jako planý poplach. Utržený díl střechy hasiči odstraňovali v obci Vranovce. Na dodávkový automobil padl strom v ulici F. Kotyzy v Rokycanech. Strom na vozidle poškodil střechu. Hasiči strom rozřezali a odstranili. Vítr poškodil také střechu na čtyřpatrové budově v obci Strašice. K poškození střechy domu došlo i v obci Volduchy.

Tachovsko

Hasiči vyjížděli k odstranění padlého stromu přes osobní automobil Škoda 120 na silnici z Boru, ve směru na Horšovský Týn. Hasiči strom odstranili a u vozidla odpojili akumulátor. Hasiči vyjížděli k uvolněnému plechu na střeše domu v ulici Náměstí 1. Máje v obci Černošín. Jednalo se o uvolněný plech nad vchodem do rodinného domu. Hasiči uvolněný plech odstřihli.

Část střechy spadla na osobní automobil v Chodové Plané, sídlišti Loučim. Hasiči museli střechu rozebrat a odstranit. Telefonní sloup spadl na osobní automobil v obci Újezd nad Přimdou. Vítr vyvrátil strom v Pražské ulici v Boru a zůstal opřený o dům. Vítr poškodil plechovou střechu na kotelně ve Školní ulici v Tachově.

Počet výjezdů k likvidaci následků vichřice k půl páté odpoledne překročil číslo 300. Profesionální a dobrovolní hasiči převážně likvidují stromy padlé na vozovku, na domy a dráty elektrického vedení. Vyjížděli také k několika poškozeným střechám.

Vítr uvolnil například plechy na kostele na Masarykově náměstí v Nýřanech, na domě v Rybnici a poškodil také střechu domu v obci Milínov. K uvolněné reklamní tabuli firmy Pematex ve výšce v osmi metrů v Zábělské ulici v Plzni – Doubravce vyjížděli plzeňští hasiči. V Tachově v Zahradní ulici vítr utrhl střechu garáže. Sloup telefonního vedení padl na auto v Újezdu pod Přimdou.

Na likvidaci následků řádění větru se podílelo včera (18. 1. 2007) 341 jednotek požární ochrany, z toho 155 jednotek HZS. Operační středisko bylo včera posíleno o polovinu a stanice HZS v průměru o jednu třetinu. Do likvidace následků vichřice byli včera i dnes zapojení i dobrovolní hasiči. K půl páté odpoledne to bylo 310 jednotek požární ochrany, z toho se ve 159 případech jednalo o jednotky HZS.

por. František Vaško
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Středočeský kraj

Pro naši jednotku nebyl dnešek jednoduchý stejně jako pro ostatní jednotky. Celkem naše jednotka vyjela večer 11×, ale bohužel i se smutnou bilancí, při jednom z nejobtížnějších zásahů v Čakovickém údolí směrem na Týnec nad Sázavou jsme přišli o RZA Land Rover Defender, který z větší části zdemoloval padlý strom.

Naštěstí nebyl nikdo zraněn, i když v tu chvíli byl ve vozidle jeho řidič, dále pak byl zničen linkový autobus, který stál za naším Roverem, ve kterém naštěstí v tu chvíli také kromě řidiče nikdo nebyl. Ten vyvázl pouze s odřeninami,

sdělil serveru Požáry.cz Jiří Sekyra z SDH Těptín

Kraj Vysočina

Od čtvrtka 18.1. do 9:30 hodin pátku 19.1. vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči na Vysočině cca k 290 událostem v souvislosti s větrem. Jenom od půlnoci do této doby jich hasiči evidují kole 160.

Převážná část výjezdů se týká odstranění spadlých stromů na komunikace nebo stromů, které ohrožují životy a majetek občanů.

První výjezd v souvislosti s větrem zaznamenali hasiči na Vysočině v 15:10 hodin na Žďársku, kdy vyjížděli na odstranění spadlého stromu k obci Kuklík.

Větší počet tísňových volání začalo operační středisko hasičů přijímat okolo páté hodiny odpolední. Vysoká vytíženost tísňových linek trvala celou noc až do ranních hodin. V současné době se situace již trošku stabilizuje, i když nadále hasiči v kraji stále zasahují asi na 20 místech.

V souvislosti s větrem hasiči zaznamenali dvě zranění – u dvou dopravních nehod na Havlíčkobrodsku.

V 17:16 hod. hasiči vyjížděli k dopravní nehodě u obce Svatý Kříž, kde vítr převrátil přívěs nákladního automobilu, a tím odhodil projíždějící automobil mimo vozovku. V osobním automobilu byla zraněna jedna osoba.

V 19:15 hodin hasiči zasahovali u obce Podmoklany, kde spadl strom na právě projíždějící osobní automobil. V automobilu zůstal zaklíněný zraněný řidič, kterého hasiči vyprostili a předali Zdravotnické záchranné službě.

Mezi výjezdy hasičů nepatřilo jen odstraňování spadených stromů, ale také technická pomoc při poškození střech – převážně odtržených plechů, střešních krytin, pomoc pří pádu sloupů elektrického vedení a také např. vyprošťování automobilů a ranních autobusů uvězněných mezi spadanými stromy.

Závěrem této zprávy se dá podle rozložení výjezdu říci, že vichřice zasáhla kraj Vysočina rovnoměrně. I když pravděpodobně největší škody se budou sčítat na Pelhřimovsku a Třebíčsku.

Denisa Vrbová, tisková mluvčí, HZS kraje Vysočina

HZS Českých drah

Mimořádné události spojené s větrnou smrští, která se přehnala přes území naší republiky, zaměstnaly hasiče z jednotek HZS ČD celkově v řádu mnoha desítek případů. Nejčastějším výjezdem byla likvidace popadaných stromů a odstranění uvolněných střešních krytin.

Orkán Kyrill začal řádit v odpoledních hodinách dne 18. 1. 2007. První výjezd v souvislosti s ním zaznamenala jednotka HZS ČD ze stanice Plzeň 18. 1. 2007 v 15:44 hod., jednalo se o padlý strom do kolejiště v Nýřanech. A pak to začalo…

Liberecká jednotka vyjela k odstranění hliníkové střechy ve Varnsdorfu, pražská na plechy ze střechy stavidla v Hostivaři, chebská na spadlé stromy v Tršnici atd. atd. atd… V několika případech polámané či vyvrácené stromy zatarasily vlak i s cestujícími přímo během jízdy na trati – Bošice, Dvůr Králové a další.

V Praze, Českých Velenicích, Hazlově, Milíně a Domašově došlo ke střetu či najetí vlaků na spadlé stromy, tyto události si bohužel vyžádaly i zranění osob. Vyvrácený strom zabránil i výjezdu vozidlům ZZS HMP ze stanoviště v železniční nemocnici Praha, Italská ul.

Kromě následků orkánu se likvidovalo i několik požárů (hořelo seno na půdě statku, střecha domu, dvě trafostanice, saze v komíně nádražní restaurace v Horním Dvořišti, travní porosty a další) a také dopravní nehody.

Do půlnoci 18. ledna vyjely jednotky drážních hasičů ze všech požárních stanic celkem k 85 událostem, z níž přes 70 souviselo s větrnou smrští, která začala v ČR řádit v odpoledních hodinách dne 18. 1. 2007. V ten den bylo událostí zaznamenáno více (o cca 15), ale do svodných hlášení se zpracovávají postupně.

Od půlnoci do 07:00 hod. dne 19. 1. 2007 vyjely jednotky HZS ČD k dalším 45 událostem, zapříčiněným větrnou smrští – orkánem Kyrill. Opět se jednalo nejčastěji o popadané stromy v obvodu železničních tratí, z nichž mnoho leželo padlých na trolejovém vedení, uvolněné střešní krytiny apod. Za tento den bylo na dráze ohlášeno celkem 88 událostí, z nichž většina souvisela s odstraňováním následků silného větru.

Sobota 20. 1. 2007 byla již o poznání klidnější, zasahovalo se již jen u 27 událostí, což je o zhruba 12 více, něž je roční průměr výjezdů při běžných podmínkách, neboť prvořadý úkol – zprůjezdnění tratí – byl až na výjimky dokončen předešlý den.

Během událostí spojených s orkánem Kyrill byla nasazena všechna dostupná technika a věcné prostředky HZS Českých drah a použilo se i soukromých věcných prostředků z řad jejich zaměstnanců (JMP, mobilní telefony atd.). Postupně zasahovali všichni drážní hasiči z celé republiky.

V Praze musela být posílena obsluha COIS – celostátního informačního a operačního střediska kvůli velkému nárůstu případů. Během prvního dne došlo i k nutnému posílení početního stavu směn o zaměstnance ze služebního volna a domácích pohotovostí, který je na noc díky platnému novému Zákoníku práce a nedostatku finančních prostředků snížen na nejnižší možnou úroveň, v reálu však naprosto nedostačující.

Každý z hasičů (samozřejmě myšleno nejen drážních), sloužící v noci z 18.1. na 19. 1. 2007 si sáhl na dno svých fyzických i psychických sil. Jednalo se o vysoce rizikovou práci za velmi obtížných podmínek – tma, silný vítr, déšť, chlad, okolo praskající a poté padající stromy apod.

Nějaké případy šlo kvůli extrémnímu riziku zasahujících hasičů odložit na druhý den, ale když máte na trati v lese uprostřed skal uvíznutý vlak plný cestujících, musíte si poradit i přes všechny okolnosti, neb evakuaci není možné provést v každém případě.

V rámci statistiky je nutno doplnit, že za loňský rok zasahovaly jednotky HZS Českých drah opět u cca 5000 mimořádných událostí.

Sdílet