Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Slezskou Hartu 2013 „vypálili“ svým profesionálním kolegům dobrovolní hasiči z Krnova

Čtyřčlenný tým dobrovolných hasičů z Krnova zvítězil ve středu 12. 6. 2013 na prestižní soutěži vodních záchranných služeb „Slezská Harta 2013“ na stejnojmenném vodním díle (okres Bruntál).

Své loňské a předloňské vítězství nepřijeli na letošní jubilejní 15. ročník obhájit profesionální hasiči (PSP) z polského Prudniku.

Na stříbrný stupínek se letos vyšplhal tým profesionálních hasičů z HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Bruntálu, loni bronzový, jako třetí se umístili kolegové z HZS Olomouckého kraje z Jeseníku.

Do soutěže se letos zapojilo 16 týmů, 14 z profesio­nálních jednotek, jedna tvořená dobrovolnými hasiči a premiérově záchranářský tým Policie ČR z Frýdku-Místku. Poprvé na Hartu přijel soutěžit i tým HZS hlavního města Prahy. Z Polska obvykle jezdí soutěžit až tři týmy, letos alespoň přijeli zástupci hasičů z Glubčic.

Soutěžícím poprvé po několika letech přálo počasí. Svítilo sluníčko a figuranti, kteří museli na střídačku absolvovat disciplínu se záchranou tonoucího, se letos neklepali zimou.

Námětem soutěže byla tradičně záchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a transport pomocí motorového člunu, včetně zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem.

Týmy odstartovaly z mola a musely doplavat k nafukovacímu gumovému člunu na vodě a vylézt na něj. Na jednotlivých stanovištích zachraňovali vodní záchranáři tonoucí osoby, vytahovali je na břeh, ošetřovali zraněné osoby, jezdili slalom mezi brankami a couvali do vodních garáží, simulovali poruchu motoru člunu. Zajímavé byly několikametrové hody záchranným míčem, kolem a pytlíkem, uvázanými na laně, přesně na tonoucí osobu.

Soutěž družstev jednotek požární ochrany a vodní záchranné služby každoročně pořádá HZS MSK – územní odbor Bruntál, ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků, Územním střediskem záchranné služby Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže.

Kompletní výsledky najdete v příloze našeho článku.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky_harta_2013.pdf zobrazit online PDF 187 kB