Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osmadvacet obyvatel domu v Třinci zachránili hasiči z hořícího domu

Krátce po 19. hodině 19. 1. 2007 byl na tísňovou linku 112 oznámen požár v pětipodlažním bytovém domě na Kopernikově ulici v Třinci. Na místo ihned vyjely jednotky hasičů Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci, Frýdku – Místku, Českého Těšína, Karviné a dobrovolní hasiči z třinecké části Guty.

Při příjezdu na místo již hasiči viděli, že plameny šlehají z oken bytu v přízemí domu. Ihned zahájili hasební práce a zejména průzkum a záchranu obyvatel domu. Ti díky hustému dýmu a teplotě na chodbě domu nemohli sami opustit hořící dům. Hasiči zvenčí pomocí nastavovacích žebříků pronikli do hořícího bytu a zahájili hasební práce. Mezitím další hasiči násilím pronikli do uzamčeného vchodu domu. Tam objevili tělo ženy, která již kvůli intoxikaci zplodinami hoření nestačila dům opustit. Vedle ní hasiči našli její dítě, které se podařilo resuscitovat a bylo předáno k dalšímu ošetření Zdravotnické záchranné službě. Hasiči poté zahájili odvětrávání zcela zadýmené chodby domu a za pomoci evakuačních dýchacích masek začali evakuovat obyvatele z jednotlivých bytů. Při dalším průzkumu v horních podlažích nalezli bezvládné tělo muže. Hasiči ze zadýmených prostor domu a z bytů vyvedli 28 osob. Devět zraněných (z toho 3 děti) bylo převezeno záchrannou službou do nemocnice v Třinci. Jedno dítě bylo následně převezeno do fakultní nemocnice v Ostravě. Všichni zranění byli intoxikováni zplodinami hoření. Někteří nalezli útočiště u příbuzných, pro 11 osob zabezpečila starostka města Třinec (RNDr. Palkovská) náhradní ubytování v hotelovém domě. Na místě poskytla psychologickou pomoc i psycholožka HZS MS kraje.

Spolu s hasiči zasahovali na místě i posádky 13 sanitních vozů ZZS z Třince, Frýdku – Místku, Karviné, Českého Těšína a Ostravy, Policisté PČR a strážníci Městské policie z Třince, kteří zajistili i ostrahu požárem postiženého domu.
Po dvou hodinách se požár v přízemním bytě podařilo likvidovat. Naštěstí se nerozšířil do dalších prostor domu. Přesto však došlo k velmi silnému zakouření ostatních bytů a společných prostor, kvůli kterému se nemohou nájemníci v nejbližších hodinách vrátit zpět do svých domovů.

Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé policie a hasičů. Škoda, způsobená požárem a zplodinami hoření byla odhadnuta na 1,5 milionu korun.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet