Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva zranění leželi pod skálou poblíž Lukova na Zlínsku, prověřovací cvičení zaměstnalo lezecké družstvo

Včera po třinácté hodině došlo v lokalitě „Králky“ poblíž Lukova na Zlínsku ke zranění čtyř civilních lezců, kteří se pokoušeli zdolat skalní útvar. Dvě osoby zůstaly zavěšeny v zachycovacích postrojích bez schopnosti sebezáchrany, další dvě osoby skončily s mnohačetnými poraněními pod skálou.

Na místě se naštěstí nacházela další dvojice lezců, která z události vyvázla bez zranění a o celé situaci informovali krajské operační středisko hasičů ve Zlíně.

Po přijetí oznámení bylo na místo události vysláno družstvo hasičů – lezců centrální stanice Zlín s vozidlem TA – L2 Land Rover.

To, že se jedná o prověřovací cvičení, které bylo připraveno v součinnosti se studenty třetího ročníku Vyšší odborné školy zdravotnické Zlín oboru zdravotnický záchranář, zjistili naši hasiči až na místě samotném.

Cílem tohoto společného výcviku bylo prověřit odbornou přípravu a schopnosti lezeckého družstva jednotky stanice Zlín, schopnosti velitele lezeckého družstva při koordinaci činností ve specifických podmínkách zásahu, použití nadstandardních prostředků a vybavení pro bezpečné překonání výškových rozdílů k dosažení obtížně přístupných míst.

Spolu s provedením samotného zásahu byly také prověřeny vazby s krajským operačním a informačním střediskem a schopnosti orientace hasičů pomocí GPS.

Úkolem pro cvičící hasiče bylo navázání kontaktu s ohroženou osobou, zvolení nejvhodnější přístupové cesty a následná stabilizace a poskytnutí předlékařské pomoci. Po provedení těchto úkonů následovalo samotné vyproštění osoby za použití dostupných prostředků a předání do další zdravotnické péče záchranářů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet