Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třetí letošní oběť požárů v Moravskoslezském kraji

Při likvidaci požáru v rodinném domku v Orlové na Karvinsku v sobotu 20. 1. 2007 dopoledne hasiči objevili tělo zhruba padesátiletého majitele domku. Je to třetí osoba, která zemřela při požárech v Moravskoslezském kraji jen během necelého pátku a soboty. Ilustrační foto: SDH Radvanice

Požár v rodinném domku v Orlové-Porubě v Lidické ulici byl nahlášen na tísňovou linku v sobotu kolem půl desáté. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z místní stanice. Do zahrady i domku se hasiči museli dostat násilně přes zamčené dveře.

V obývacím pokoji našli tělo majitele domku – invalidního důchodce. Dvěma vodními proudy požár v obývacím pokoji, kde hlavně hořelo jeho zařízení, uhasili. Pak interiéry odvětrávali pomocí přetlakové ventilace.

Předběžnou škodu odhadují hasiči zhruba na 50 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru šetří společně vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR.

V roce 2006 si požáry v Moravskoslezském kraji vyžádaly celkem třináct lidských životů. Nejkritičtějších bylo prvních šest týdnů loňského roku, kdy Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval hned šest obětí. Požáry se navíc staly v rozmezí jednoho měsíce (od 13. ledna do 12. února).

Deseti usmrceným bylo od 15 do 60 let, třem nad 60 let. Nejvíce obětí – po pěti – zaznamenala Ostrava a okres Frýdek-Místek. Zraněno bylo 90 osob (hlavně intoxikace zplodinami hoření), mezi nimi pět dětí do 15 let a 22 zasahujících hasičů (9 z HZS MSK, 2 podnikoví hasiči a 11 dobrovolných hasičů). V roce 2005 a 2004 zahynulo při požárech v kraji vždy 12 osob (nejvíce 2005: Ostrava 5, Novojičínsko 3, nejvíce 2004: Bruntálsko 3).

Dá se říci, že podobný požár s tragickým koncem jako v Orlové se stal na konci loňského roku na ostravském sídlišti Bělský les (29. 12. 2006) po druhé hodině odpoledne. Hasiči našli v obývacím pokoji bytu ve druhém nadzemním podlaží na sedačce tělo mrtvého člověka, druhý obyvatel bytu se nadýchal zplodin hoření a sanitka jej převezla do nemocnice. Hořelo zařízení obývacího pokoje.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet