Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurz bezpečné jízdy českých a polských hasičů proběhl o víkendu v ostravském Librosu

Ostravské Centrum bezpečné jízdy Libros se o víkendu zaplnilo hasiči. Příčinou bylo dvoudenní instrukčně metodické zaměstnání pro strojníky jednotek SDH obcí.

Pro získání návyků správných reakcí pro krizové situace, které mohou při řízení hasičských vozidel nastat, zkoušeli strojníci v cisternových automobilových stříkačkách i v dopravních automobilech řízení vozidel v zatáčce během kontrolovaného smyku, vyhýbání se překážce, nacvičovali intenzivní brzdění, nebo také zvládnutí vozidla při aquaplaningu.

Sobota patřila jednotkám Územního odboru Karviná, neděle pak jejich kolegům z Opavska. V rámci projektu přeshraniční spolupráce se výcviku zúčastnili také hasiči z Polska. Celá akce, stejně jako loni, probíhala pod záštitou pana Vojtěcha Mynáře, poslance Evropského parlamentu.

Web www.vojtechmynar.cz/ k tomuto uvádí:

"Mynář ve svém vystoupení zároveň podtrhl důležitost hasičských dobrovolných sborů. Jejich připravenost, většinou špičkové vybavení a velkou podporu, které se těší například konkrétně ze strany vedení města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Smyslem akce určené na podporu činnosti jednotek hasičských dobrovolných sborů bylo podpořit aktivity dobrovolných hasičů ve městech a obcích, jejich spontánní a obětavé nasazení pro záchranu společenských hodnot, majetku a zdraví obyvatel, a také umocnění a podpora součinnosti s jednotkami profesionálních hasičů.

Důležitá je také podpora přeshraniční spolupráce dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje a dobrovolných hasičů z příhraničí Polska, a to nejen formou výměny informací mezi uvedenými subjekty, ale také podporou vzájemné interakce a koordinace společných zásahů při mimořádných událostech. Cílem setkání účastníků bylo hledat formy a metody lepší a účinnější spolupráce mezi sbory dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje a příhraničí Polska, samosprávou měst a obcí, výchova dětí ve školských zařízeních a zlepšování orientace a postojů k základním lidským hodnotám a vzájemnému soužití ve městech a obcích."

Foto: Tomáš Lach, Peter Soós (hasici.tv)

Sdílet