Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Norná stěna přehradila řeku Moravu, hasiči cvičili ve Spytihněvu únik nebezpečné látky na vodní hladinu

Bezprostředně před devátou hodinou ranní byl vyhlášen poplach na stanicích profesionálních hasičů v Otrokovicích a Kroměříži. Současně bylo také provedeno svolání členů jednotky dobrovolných hasičů obce Spytihněv.

Všechny povolané jednotky vzápětí mířily k přístavišti lodí v obci Spytihněv, kde byla občany zpozorována rozsáhlá olejová skvrna, která pokryla hladinu řeky Moravy. Po průzkumu a identifikaci šířící se nebezpečné látky bylo provedeno spuštění dvou člunů na vodní hladinu.

S jejich pomocí následně hasiči položili nornou stěnu a to v celé šířce koryta řeky. U břehu řeky pak bylo zajištěno a zřízeno sběrné stanoviště zachycené látky. Ke slovu se dostalo také instalované zařízení olejového separátoru.

Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo pouze o cvičení, nebyly použity sorbenty a nebylo provedeno vyrozumění pracovníků Povodí Moravy, referátů ochrany životního prostředí a dalších složek IZS.

Celé cvičení se zájmem sledovali občané a hlavně děti místní školy, pro které byl výcvik jistě velmi zajímavým zpestřením.

Cvičící jednotky:

  • HZS P1 Otrokovice – CAS 24/2500/250-M2T + přívěs s člunem (1+4)
  • HZS C1 Kroměříž – TA/N-L1 (1+2)
  • SDHO Spytihněv – CAS 24/3500/0-M2R: Š 706 (1+3), DA-L1: A 21 T + přívěs s člunem (1+1)
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet