Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali dvě dívky, které spadly do studny, jednu z nich transportoval do nemocnice vrtulník

Čtyři jednotky hasičů byly ve středu 8. května po poledni přivolány k záchraně dvou malých dívek, které spadly do studny na zahradě domu v obci Chlum na Hradecku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena patnáct minut po poledni.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská a centrální stanice Hradec Králové, dále dobrovolní hasiči z Chlumu a hasiči HZS podniku Čepro Cerekvice.

Pod dívkami se prolomil betonový kryt a obě spadly do zhruba desetimetrové hloubky, kde byla voda. Ještě před příjezdem hasičů jim příbuzní hodili do studny lano, kterého se dívky držely a také hadici od kompresoru kvůli vzduchu.

Jeden z hasičů se pomocí lezeckého vybavení spustil do studny, upevnil jednu dívku do trojcípého šátku a další hasiči ji vytáhli ven. Tímto způsobem byla vytažena také druhá dívka. Obě děvčata byla zraněna, ale při vědomí a po vyproštění ze studny byla předána záchranné službě.

Jedna z dívek byla letecky transportována do nemocnice v Hradci Králové, druhá byla tamtéž převezena sanitou. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet