Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár domu v Hrdlořezech likvidovaly čtyři jednotky, jeden z hasičů při zásahu zkolaboval

Poměrně dramatické tísňové volání přijali operátoři na lince 150 ve středu 8. května 2013. Mělo se jednat o požár rodinného domu o dvaceti místnostech v obci Hrdlořezy u Mladé Boleslavi a uvnitř se měly nacházet 4 až 5 osob.

Jako první se na místo dostavila jednotka HZS Mladá Boleslav, která průzkumem zjistila rozsáhlý požár poloviny rodinného domu s šířením na další obytnou část.

Nasazeny byly čtyři proudy C a jeden vysokotlak. Veškeré hasební práce byly prováděny v DT. Osoby se již nacházely mimo dům před příjezdem JPO. Za necelou hodinu se požár podařilo lokalizovat.

Požárem byla zasažena část budovy o rozměrech cca 5 × 10 metrů. Úplnou likvidaci komplikoval fakt, že obytné a další místnosti byly zarovnány nejrůznějším, převážně hořlavým materiálem.

Během zásahu došlo k lehkému zranění člena JSDH, kdy se jednalo o kolapsový stav vlivem vyčerpání. Po ošetření posádku ZZS byl ponechán na místě.

Současně s hasebními pracemi bylo prováděno šetření příčiny vzniku požáru. Bylo zjištěno, že příčinou byla nedbalost majitele domu, který nedodržel předepsanou vzdálenost hořlavých hmot od otevřeného krbu.

Škoda byla odhadnuta na 600.000,– Kč a uchráněné hodnoty ve stejné výši. Na místě byl přítomný řídící důstojník územního odboru Mladá Boleslav.

Nasazené síly a prostředky:

  • HSZ Mladá Boleslav – CAS 24 T-815, CAS 32 T-815, AZ 37 Iveco, VA Yeti
  • HZSp Škoda Auto a.s. – CAS 40 Scania
  • JSDH Podlázky – CAS 15 Scania
  • JSDH Hrdlořezy – bez techniky

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav
HZS Středočeského kra­je

Sdílet