Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na hradě Zvíkov proběhlo taktické cvičení: simulovaný požár zasáhl hradní interiér, ve věži zůstaly tři osoby

Dvě profesionální jednotky ze stanic Písek a Milevsko, tři jednotky SDH obcí Ostrovec, Zvíkovské Podhradí a Oslov, Policie České republiky a Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje celkem s devíti zásahovými vozy a téměř čtyřmi desítkami záchranářů prověřovaly ve čtvrtek 2. května 2013 spolupráci při tatickém cvičení na hradě Zvíkov.

Taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje bylo zaměřeno na spolupráci při záchranných a likvidačních prací při provedení dálkové dopravy vody a evakuaci osob ze hradu Zvíkov.

Hrad Zvíkov se nachází na místě, které je z hlediska přístupnosti pro mobilní požární techniku obtížně dostupné. Takže i vytvoření dopravního a útočného vedení z hladiny přehradní nádrže a evakuace osob je pro zasahující hasiče poměrně náročná.


Námětem cvičení byl simulovaný požár v hradním interiéru, ke kterému došlo po technické závadě na elektroinstalaci. V době požáru na hradě právě probíhala prohlídka, jež se účastnily tři osoby. Všechny z nich zůstaly ve věži hradu a nadýchaly se zplodin hoření.

Takovouto zprávu přijalo na tísňovou linku 112 od správce hradu Operační středisko HZS Jihočeského kraje. Operační středisko neprodleně informovalo operační střediska Policie ČR a ZZS Jihočeského kraje. Na místo pak byly okamžitě vyslány všechny záchranné složky.

Úkolem jednotek HZS Jihočeského kraje byl průzkum určené části hradu, provedení evakuace zraněných osob z věže za spolupráce se zdravotníky ZZS a lokalizace a likvidace požáru.

Pro hasební zásah však bylo vzhledem k úzkému prostoru přístupové cesty, který znemožňuje příjezd požární techniky až do hradu, nutné čerpací techniku dopravit k přehradní nádrži a odtud zřídit dálkovou dopravu vody. U nádrže pak musel být dostatečný počet potřebné techniky, aby byla překonána nejenom vzdálenost od nádrže až k hořící části hradu, ale také zároveň muselo být zdoláno převýšení trasy.

Zda bylo cvičení úspěšné a zda byly splněny nastavené cíle ukáže až vyhodnocení.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet