Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Útlum činnosti operačních a informačních středisek hasičů Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí

Na základě celorepublikové koncepce HZS ČR dojde postupně k útlumu operačních středisek HZS Pardubického kraje. Tento trend se objevuje i v jiných krajích, a to nejen u hasičů. V mnoha krajích do jednoho centra stahují tísňová volání a operační řízení také Zdravotnická záchranná služba a Policie ČR.



Nastává otázka, zda se změní něco pro občana, který potřebuje v tísni pomoc. Pro občana se nic nezmění. Již dnes při vytočení linky 112 (z mobilních i pevných sítí) a 150 (z mobilních sítí) se dovoláte na krajské operační a informační středisko hasičů do Pardubic. Pokud navolíte tísňovou linku 112, případně 150 z pevné sítě po útlumu příslušného „okresního“ operačního a informačního střediska hasičů, ozve se vám operátor, kterému specifikujete problém. Informace okamžitě pronikne telefonicky nebo datově složce Integrovaného záchranného systému (dále jen IZS), která problém ihned řeší.

Dostane se mi pomoci včas? „Vlivem centralizace se dojezdové časy jednotek Požární ochrany neprodlouží. O předání informace složce IZS, která událost řeší, jsme se již zmiňovali. Co obsahuje datová informace? Především místo, odkud bylo voláno (zobrazené na elektronické mapě), telefonní číslo, záznam hovoru, jméno, adresu, typ události a zpřesňující poznámku o události. Krajské operační a informační středisko přijatou zprávu v krátkosti vyhodnotí a vyšle příslušné jednotky Požární ochrany,“ říká plk. Ing. Martin Záleský, ředitel odboru operačního řízení a komunikačních a informačních systémů HZS Pardubického kraje.

U jednotek Požární ochrany (PO) se při výjezdu k zásahu odehrává několik automatických akcí, které provádí technologie (vyhlášení poplachu, otevření garážových vrat, rozsvícení výstražných světel a tisk výjezdového lísku (obsahuje stejné informace, které obsahuje datová věta). „Spojení s jednotkami PO (HZS, SDH obcí atd.) bude také ve stejném režimu jako dosud. Jednotky budou pouze komunikovat s operačním a informačním střediskem v Pardubicích. Omyl při určení obce, ze které je voláno (v kraji se nachází více obcí se stejným názvem) je eliminován používáním geografického informačního systému,“ upřesňuje plk. Ing. Martin Záleský.

Činnost operačního a informačního střediska hasičů v Chrudimi bude ukončena 31. ledna 2007, další dvě operační a informační střediska ve Svitavách a v Ústí nad Orlicí zaniknou k 1. dubnu 2007.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet