Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Německá posádka ultra lehkého letadla spadla na Vrchlabsku, letoun narazil do hotelu

K letecké nehodě ultralightu došlo v sobotu 11. května odpoledne v Prostředním Lánově na Trutnovsku. Do střechy hotelu u nedalekého letiště narazilo ultralehké letadlo s dvoučlennou posádkou.

Událost byla na operační středisko hasičů v Trutnově ohlášena ve 12:45 hodin. Na místo události ihned vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči z Horního Lánova.

Při příjezdu první jednotky již na místě zasahovali záchranáři, kteří ošetřovali pilota a spolucestující. Hasiči asistovali záchranné službě při ošetření obou zraněných, kteří byli následně transportováni do nemocnice. Na místě zasahovaly dva záchranářské vrtulníky z Liberce a Hradce Králové.

Muž a žena po nárazu do místního hotelu utrpěli poranění v oblasti hrudníku. Po stabilizaci zdravotního stavu byly zraněné osoby následně letecky přepraveny do traumatologického centra v Hradci. Naštěstí se v hotelu nikdo nenacházel.

Tomáš Ježek, tiskový mluvčí, ZZS Královéhradec­kého kraje

Z trosek letadla unikal letecký benzin, který hasiči zachytávali do speciálních nádob a zbylé palivo přečerpali do kanystrů. V celém objektu hotelu odpojili přívod elektrického proudu a kvůli zápachu benzinu uvnitř objektu odvětrali prostor přetlakovou ventilací.

Hasiči následně převezli trosky ultralightu do hangáru na letišti. Aby bylo možné letadlo naložit, museli pomocí hydraulických nůžek odstřihnout motor. Na místo byli povoláni profesionální hasiči z Trutnova s vyprošťovacím automobilem a pomocí ramene jeřábu byly naloženy zbytky letadla na podvalník a převezeny na letiště.

Příčiny nehody šetří Policie ČR a Letecká inspekce.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet