Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh opět překvapil nejen silničáře…

Minulý týden vichřice, tento týden pro změnu sníh…a hasiči, zblázněte se!Jednotky HZS na celém území naší republiky vyjíždějí od včerejšího dne neustále k mnoha dopravním nehodám a odstraňování překážek v přímé souvislosti s čerstvě napadaným sněhem.Aktualizace 14:40 hod.Stále sněží…


Královéhradecký kraj

První letošní sníh zapříčinil desítku dopravních nehod

Hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli jen během dnešního (24. ledna 2007) dopoledne k dvanácti dopravním nehodám, při kterých byly dvě osoby zraněny. Řidiči měli na zasněžených komunikacích značné problémy, někteří nezvládli řízení a skončili s vozidly mimo vozovku.

Dodávku, která skončila v příkopu v Chotěvicích na Trutnovsku, vytáhli až přivolaní hasiči. Další převrácená vozidla skončila v příkopu u Žabokrk na Náchodsku, u Vamberka a obce Libel na Rychnovsku.

Před devátou hodinou ráno vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou k nehodě na úseku nové dálnice D11, 61. km u exitu Levín, kde došlo k nehodě osobního vozidla. Jedna osoba byla zraněna. Po deváté hodině vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové k další dopravní nehodě na 81. km dálnice D11 u exitu na Sedlice. Nehoda osobního vozidla se obešla bez zranění. Na místě zasahovali i dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou.

Na silnici u Rybné nad Zdobnicí na Rychnovsku hasiči vyprošťovali kamion, který zablokoval vozovku a částečně sjel do příkopu. Další nákladní vozidlo hasiči vyprošťovali z příkopu u obce Kocbeře na Trutnovsku.

Krátce před polednem vyjeli hasiči z Jičína k vyproštění cisterny převážející mléko, která uvízla předním kolem v příkopu u obce Soběraz.

Řidič osobního vozidla Opel Astra nezvládl řízení a narazil do svodidel u Horní Radechové na Náchodsku. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči provedli u vozidla protipožární opatření a zamezili úniku provozních náplní.

Ke střetu osobního vozidla s kamionem vyjížděli hasiči k Jičínu. Při nehodě byla jedna osoba zraněna.

Na Vysočině stále sněží …

Hasiči na Vysočině od včerejšího rána – úterý 23. 1. 2007 – vyjížděli celkově k 48 událostem.
Po ránu hasiči vyjížděli v 7 případech na odstranění následků nedávné vichřice – odstraňovali spadlé nebo ohrožující stromy, zabezpečovali uvolněné střechy a sloupy telefonického vedení.

Dopoledne začalo na Vysočině sněžit a k první dopravní nehodě vyjížděli hasiči z Velkého Meziříčí na 158. km dálnice D1 ve směru na Brno, kde došlo k nehodě osobního automobilu a kamionu. Hasiči provedli protipožární opatření a odtažení vozidel do odstavného pruhu. Při dopravní nehodě byla jedna osoba zraněna.

Do této doby hasiči na Vysočině zasahovali u 30 dopravních nehod, u kterých byly 3 osoby zraněny. Většinou se jednalo o vyproštění automobilů z příkopu, otočení automobilů zpět na kola nebo zabezpečení vozidel. Hasiči v 5 případech zasahovali na dálnici D1. V současné době na dálnici ani u dalších nehod nezasahují.
Vyšší počet nehod spíše přidělává starosti odtahovým službám, silničářům a Polici ČR.

Výběr ze zásahů včerejšího dne:

Před půl osmou večerní vyjížděli hasiči z Třeště a z Jihlavy za Stonařov směrem na Brtnici, kde došlo k dopravní nehodě kamionu převážejícího chemické látky – kyseliny a hydroxid. Kamion byl jedním kolem sjetý do příkopu. Na místo byla povolána specializovaná firma na vyproštění kamionu a správa a údržba silnic na posypání vozovky. Při vyprošťovacích pracích byla celá oblast z důvodu bezpečnosti uzavřena. Při dopravní nehodě ani vyprošťování nedošlo k žádnému úniku látek. Po vyproštění kamion z místa nehody odjel. Zásah trval do 22:00 hodin.

V osm hodin večer zasahovali hasiči ze Žďáru nad Sázavou u dopravní nehody osobního automobilu, který v obci Bobrůvka sjel do rybníka. Hasiči automobil vyprostili pomocí navijáku. Dopravní nehoda se obešla bez zranění.

Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

Zlínský kraj

Sníh komplikoval dopravu na řadě míst v kraji
Dne 23. 1. 2007 začalo v odpoledních hodinách vydatně sněžit a na řadě míst došlo k mnoha nehodám a haváriím.

Operátoři tísňových linek znovu zaznamenali zvýšený počet volání a žádostí o pomoc. Drtivá většina volání měla společné jmenovatele – sníh a řidiči. S rostoucím počtem hlášených dopravních nehod byli i hasiči žádáni o pomoc při vyprošťování především havarovaných kamionů, ale i komplikovaných dopravních nehod osobních aut.
Dne 23. 1. 2007 v 19:28 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta do potoka v obci Doubravy. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že přímo v obci došlo k havárii osobního auta zn. Suzuki Ignis. Mladý řidič havaroval na zasněžené vozovce, narazil do obrubníku a odrazil se mimo silnici. Na břehu potoka se převrátil a s vozem skončil ve vodě a na střeše. Řidič vylezl z vozu nezraněný a o vyproštění auta se postarali hasiči. Nedošlo k úniku provozních kapalin, ani k ohrožení vodního zdroje.

Přehled výjezdů a pomocí hasičů ve Zlínském kraji

24. 1. 2007
07:42 hod. UH Spytihněv – Babice pomoc po havárii osobního auta na střechu do pole
06:09 hod. ZL Lukov – Kašava pomoc po dopravní nehodě dvou osobních aut
02:30 hod. ZL Loučka – Bratřejov pomoc při vyproštění havarovaného nákladního auta mimo silnici
23. 1. 2007
22:31 hod. ZL Zlín pomoc při vyproštění nákladního auta ze závěje, blokování železniční tratě
21:25 hod. VS Valašské Meziříčí pomoc po dopravní nehodě dvou osobních aut
19:28 hod. ZL Doubravy vytažení osobního vozidla po havárii do potoka, kde se převrátilo na střechu
18:12 hod. VS Prostřední Bečva vyproštění havarovaného terénního vozu z příkopu
18:06 hod. VS Valašská Polanka – Prlov vyproštění plně naloženého kamionu
16:16 hod. ZL Zádveřice vyproštění plně naloženého nákladního auta z příkopu, po utržení krajnice
15:54 hod. VS Karolinka vyproštění havarovaného nákladního auta s pivem
15:31 hod. UH Staré Město – Huštěnovice pomoc po dopravní nehodě osobního a nákladního auta
14:26 hod. KM Loukov dopravní nehoda dvou cisteren, únik provozních kapalin, odtažení

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje


Pardubický kraj

Hasiči ještě neskončili s odstraňováním následků vichřice, která se přehnala přes Českou republiku minulý týden, a již pomáhají řidičům, kteří uvízli na kluzkých silnicích po vytrvalém sněžení. Hasiči ze Svitav a Moravské Třebové zasahovali dne 23. ledna 2007 krátce po 14. hodině u dopravní nehody, která se stala na silnici z Moravské Třebové na Boršov. Jednalo se o střet dvou vozidel Ford Focus a Tatra. U nákladního vozidla Tatra došlo k poškození olejového bloku. Hasiči jímali olej do nádoby a uniklý olej na vozovce posypali sorbentem. K vyproštění nákladního vozidla hasiči použili jeřáb.

V 15:13 hodin hasiči z Poličky odstraňovali následky kolize osobního vozidla Honda před obcí Jedlová. Vozidlo skončilo na střeše, posádka vozidla neutrpěla při kolizi žádné zranění. V Květné vytahovali hasiči vozidlo Škoda Fabia z příkopu. V České Třebové odstraňovali hasiči následky po nehodě osobního vozidla. Nesjízdná silnice byla kolem 18. hodiny u Kozlova, kde zůstalo stát několik vozidel. Na pomoc byli přivoláni pracovníci SÚS. Ve večerních hodinách hasiči dále pomohli dvěma kamionům, které nemohly pokračovat v cestě na silnici u Janova. Jeden z nich byl zadními koly v příkopě. V Kladrubech nad Labem pomocí jeřábu hasiči pomohli osobnímu vozidlu, které nemohlo pokračovat v jízdě. Krátce po 22. hodině bylo nutné pomoci kamionu v Jevíčku, který blokoval silnici. Další kamion zůstal opřen o svodidla na silnici v Gruně. Osobnímu automobilu pomáhali dnes, 24. ledna 2007, v 5:58 hodin hasiči. Vozidlo na kluzké vozovce skončilo svou jízdu v Dolní Dobrouči. V 7:09 hodin vytahovali lanškrounští hasiči osobní vozidlo z příkopu u Albrechtic. V 7:56 hodin zasahovali litomyšlští hasiči u dopravní nehody osobního a nákladního vozidla u obce Sedliště. Na místě byly dvě osoby zraněny. Ty si převzala do péče Zdravotnická záchranná služba. Odtud hasiči přejížděli k další události, která se stala v Dolním Újezdu. Holičtí hasiči vyprošťovali v 8:38 hodin kamion s návěsem, který blokoval vozovku z Býště na Chvojenec. Návěs byl navíc opřen o elektrický rozvaděč.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Jihomoravský kraj

Hasiči vyjížděli k 18 nehodám

Od včerejšího odpoledne dosud (8:30 hod.) hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli k 18 dopravním nehodám. Při nehodách jeden člověk zemřel, pět lidí bylo zraněno.
Na Břeclavsku hasiči v úterý odpoledne zasahovali při odstraňování následků nehody čtyř vozidel u Velkých Němčic. Tato nehoda si vyžádala jeden lidský život. V tomto okrese hasiči včera vyjížděli k nehodě tří vozidel u Lanžhota, při níž byli zraněni dva lidé, a k nehodě jednoho vozidla u Zaječí. K nehodě vozidel Škoda Felicia a Ford Tranzit u obce Zaječí hasiči vyjížděli také dnes po 8. hodině.

Na Hodonínsku hasiči zasahovali u nehody vozidla Ford Fiesta, které se převrátilo na silnici Hodonín – Rohatec. Jeden člověk byl zraněn. Na Vyškovsku hasiči včera odpoledne pomocí automobilového jeřábu vyprošťovali havarovaný kamion, který u Slavkova skončil ve svodidlech.

Nejvíc zásahů při nehodách měli hasiči na Brněnsku. Několik hodin si vyžádalo odstraňování následků večerní nehody polského kamionu u Silůvek. Kamion po 20. hodině z kluzké vozovky sjel do příkopu, přívěs zatarasil celou šířku silnice. Vozidlo hasiči vyprošťovali pomocí speciálního vyprošťovacího automobilu MAN. Pět havarovaných vozidel hasiči v noci vyprostili na silnici u Újezdu u Brna. U obce Nesvačilka po 23. hodině uvízl autobus s cestujícími. Nehoda se obešla bez zranění, vyprošťování komplikovaly až půlmetrové závěje a sněhové jazyky. Kromě autobusu hasiči vyprostili také několik dalších vozidel. Autobus a několik osobních vozidel, která skončila mimo komunikaci, hasiči dnes po 6. hodině vyprošťovali u Telnice. V Brněnské ulici v Rosicích uvolňovali vozovku od havarovaného osobního vozidla.
Ke dvěma dopravním nehodám hasiči vyjížděli v Brně. Autobus bez cestujících a další tři vozidla po 23. hodině vyprošťovali v Sokolnické ulici v Tuřanech. V Rekreační ulici v Kníničkách vyproštovali havarovaný sypač silničářů. Vozidlo skončilo mimo vozovku a k jeho vyproštění museli hasiči nejprve odřezat větve porostu u silnice.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet