Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár slévárenské pece se škodou 5 milionů

V úterý 23. ledna 2007 v 16:46 hod. přijalo operační středisko HZS LK ohlášení požáru ve firmě Ferex v ulici Na Františku v Liberci. Na místo byla vyslána jednotka HZS LK stanice Liberec a hasiči Českých drah s pěti automobilovými cisternami.

Jako záloha byly na požární stanici v Liberci povolány jednotky dobrovolných hasičů z Růžodolu I. a Vratislavic nad Nisou.

Zásah hasičům velmi komplikovalo zakouřené prostředí. Při zásahu bylo nutné použít dýchací přístroje a dodávat pro výměnu další naplněné tlakové lahve k dýchací technice. Požár se dostal do kabelového kanálu, ve kterém šlo těžko rozpoznat místo hoření a směr šíření požáru. Hasičům se podařilo dodávkou vody udržet nefunkční chlazení slévárenské pece v provozu, a tím zabránili vzniku mnohem vyšších škod. Požár byl uhašen krátce před dvacátou hodinou.

Příčinou vzniku požáru bylo protavení vyzdívky slévárenské pece a následné vylití horké litiny do kabeláže. Požárem bylo poškozeno vybavení v hodnotě okolo 5 milionů korun. Vybavení ve stejné výši se podařilo hasičům včasným a profesionálním zásahem uchránit. Při zásahu došlo k lehkému poranění hasiče, který byl ošetřen v nemocnici na očním oddělení.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Sdílet