Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zachvátil budovu Admirality

PETROHRAD – Požár zachvátil v pátek večer budovu ruské Admirality v Petrohradu, která je jednou z nejznámějších petrohradských historických staveb.

Plameny zničily podle agentury Reuters prý až 300 metrů čtverečních budovy; agentura AP informuje o 200 metrech čtverečních. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Úřady nyní vyšetřují, co požár způsobilo. Podle šéfa místních hasičů poničené místnosti v nejvyšším patře patřily klubům Dzeržinského námořní akademie.

Hasičům trvalo osm hodin, než se jim podařilo plameny zlikvidovat. Jejich úsilí přitom zpomalovaly teploty okolo minus 30 stupňů Celsia, které způsobily zamrznutí hydrantů. Likvidace požáru, který vypukl v deset hodin večer místního času ve třetím patře budovy, se zúčastnilo 20 hasičských jednotek.

Admiralita se datuje z počátku roku 1700, když car Petr Veliký nařídil, aby se výstavba lodí pro rodící se ruské námořnictvo přemístila do tohoto města, které budoval jako ruské okno na západ. Současná budova pochází z roku 1825 a převážně byla používána jako vojenská škola, když výstavba lodí zde byla v polovině 19. století ukončena. Admiralita prošla třemi velkými renovacemi ve své historii a naposledy byla poničena menším požárem ke konci 90. let minulého století.

Několik petrohradských pamětihodností, včetně chrámu z 18. století a Moskevského nádraží, a dalších budov bylo v posledních měsících poničeno požáry. Příčinou jsou velké mrazy, kdy teploty klesají v noci až na minus 30 stupňů Celsia a lidé si přitápějí elektrickými kamny.
Sdílet